Afgán bevándorló vezette azt az autót, amelyik Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben több embert elütött a zsúfolt belváros egyik gyalogátkelőhelyén. Mintegy 100 kilométer per órás sebességgel, fékezés nélkül, szándékosan hajtott a tömegbe. Tizennyolcan megsérültek – köztük gyerekek is –, négyen kritikus állapotban vannak. Az indítékot még vizsgálják.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Joe Castro


Fotó: MTI/EPA/AAP/Joe Castro

gázolásos incidens a kora esti csúcsforgalom idején történt a melbourne-i Flinders Street vasútállomás előtt. A helyszín zsúfolt volt, sokan a karácsonyi bevásárlást intézték. A szemtanúk szerint a fehér terepjáró sofőrje nagyjából 100 kilométer per órás sebességgel száguldott, átment a piros lámpán és a gyalogátkelőn az emberek közé hajtott, majd egy terelőoszlopnak ütközött.

Egy Melbourne-ben élő magyar, Kormos Gergely éppen az egyik közeli bevásárlóközpontban volt, amikor a gázolás történt. Az M1-nek elmondta: nagyjából a rendőrökkel egyidőben érkezett a helyszínre, ahol sérülteket látott az úttesten feküdni, némelyüket járókelők, vagy a közeli üzletek munkatársai próbálták ellátni. „Nagy volt a káosz, szaladtak az emberek mindenfelé” – mondta.

Egy másik magyar, Bakonyi Béla az M1-nek azt mondta: óriási volt a pánik, senki nem tudta, pontosan mi történt. Ők a kompról leszállva szembesültek a rendőrautók, a mentők látványával és a tömeggel, de mivel gyermekkel volt, nem közelítette meg jobban a helyszínt.

A sofőrt egy szolgálaton kívüli rendőr fogta el. Dulakodtak, amelynek során mindketten megsérültek. Végül megkötözték és őrizetbe vették a gázolót.

A gyanúsított egy 32 éves afgán származású ausztrál állampolgár, aki nem volt ismeretlen Victoria állam rendőrsége előtt. Erőszakos cselekményeket követett el, rendszeresen fogyasztott kábítószert, és mentális problémái is voltak. Victoria rendőrparancsnoka, Shane Patton szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a támadó kapcsolatban állt volna terrorszervezetekkel.

A rendőrök egy 24 éves férfit is őrizetbe vettek, aki videóra vette a gázolást, a hátizsákjában pedig több kést is találtak. Később azt mondták, hogy valószínűleg nincs köze a támadáshoz, amelyben 18-an sebesültek meg, közülük négyen kritikus állapotban vannak. Egy kisgyermeket súlyos fejsérüléssel szállítottak kórházba.

A gázolás helyszínétől néhány utcányira januárban hat ember halt meg, ugyancsak gázolás következtében, a hatóságok szerint akkor sem terrortámadást történt.

(hirado.hu)