Fotó: illusztráció
Hirdetés

A kárpátaljai politikus tájékoztatása szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott felszólalásában rámutatott: az ukrán Központi Választási Bizottság ismét elutasította egy magyar többségű választókörzet kialakítását Kárpátalján, ezáltal a magyar közösség képviselői csak egyenlőtlen feltételek mellett indulhatnak a választásokon.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a tavaszi elnökválasztás után a kárpátaljai magyarság a gyors változásokban bízott, ezzel szemben komoly aggodalomra adnak okot azok a durva visszaélések, melyek a kampány időszakában megfigyelhetők. Többek között ilyen visszaélésnek számít a szavazatok felvásárlása, a hasonló nevű, politikai háttérrel nem rendelkező jelöltek indítása, a választópolgárok megtévesztése a szavazatelvonás érdekében, vagy a titkosszolgálatok általi megfélemlítések – fűzte hozzá.

„Az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek ugyanolyan jogok és lehetőségek járnak, mint a többségi nemzethez tartozó állampolgároknak, éppen ezért többek között joguk van az érdekképviseletre”

– tette hozzá a fideszes politikus.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében magyar újságíróknak adott nyilatkozatában az üggyel kapcsolatban kijelentette, „példátlan, elfogadhatatlan, európaiatlan az az eljárás, amelynek keretében hétfő reggel a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőinél erőszakos házkutatásokat tartottak”.

Kijelentette azt is, hogy Magyarország Ukrajna új elnökét, Volodimir Zelenszkijt új reménységnek tartja, és reméli, hogy a korábban részéről elhangzott bizakodásra okot adó nyilatkozatok valósággá válnak.

Kiemelte, ha az új elnök nyilatkozatai valódi tettekké válnak, és a kárpátaljai magyarság visszakapja elvett jogait, Magyarország örömmel tér vissza az Ukrajnával folytatandó szoros együttműködéshez. Magyarország a kárpátaljai magyarok érdekében is azt szeretné, ha jövőbeni kapcsolatai Ukrajnával normalizálódnának, és ebben az új ukrán elnök is partner tudjon lenni – tette hozzá Szijjártó Péter.