Fotó: shutterstock.com/rawf8 (illusztráció)
Hirdetés

A skandináv ország gyógyszerengedélyezési hatóságának járványügyi munkatársa, Charlotta Bergqvist a TV4 svéd televíziós csatornának elmondta, hogy a remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos.

A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen.

Korábban írtuk

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.