Fotó: MTI/AP/Ömer Kuscu
Hirdetés

Evarist Bartolo máltai külügyminiszter azt írta Josep Borrellnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy legalább 100 millió euró (több mint 35 milliárd forint) értékű egészségügyi és élelmiszersegélyre lenne szükség a líbiai humanitárius válság elkerülése érdekében. Bartolo úgy tudja, hogy több mint 650 ezren készülnek Európába az észak-afrikai országból. A tárcavezető szerint a líbiai segéllyel lehetne a leggyorsabban enyhíteni a migránsok nehézségein.

Előző nap a határőrség négy hajóra bukkant Líbia és Málta között 258 emberrel fedélzetükön. A Sea-Watch német civil szervezet attól tart, hogy a csónakok egyike 85 emberrel a fedélzetén felborult, és utasai vízbe fulladtak. Az NGO biztonságos kikötőt követelt a migránsokat szállító hajóknak.

Málta Olaszországgal együtt lezárta kikötőit a migránsok előtt. A vallettai kormány arra hivatkozott, hogy nem tudja biztosítani a hajókon tartózkodó illegális bevándorlók megsegítéséhez szükséges eszközöket, mert minden helyi erőforrást a koronavírus-járvány megfékezésére fordítanak.

Olaszországban 159 516 az új koronavírus fertőzöttjeinek száma, míg a halálos áldozatoké 20 465. Máltán 384 fertőzöttről és 3 halottról tudni.