A Der Spiegel című német hírmagazin hírportálja szerint Manfred Weber szerdán Brüsszelben bejelenti, hogy elindul Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Manfred Weber döntése azt jelenti, hogy csúcsjelöltként ő akarja vezetni a jobbközép európai uniós pártokat összefogó EPP-t a jövő tavaszi európai parlamenti (EP-) választás kampányában, és a választás után meg akarja szerezni az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

Az EPP jelenlegi európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Der Spiegel értesülése szerint szerdán délelőtt először a képviselőcsoportot tájékoztatja döntéséről, majd 12.45-kor sajtónyilatkozatot tesz.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese az első politikus, aki ringbe száll a csúcsjelöltségért az EPP-ben. Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november elején Helsinkiben tartandó kongresszusán döntenek arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi EP-választáson.

A Der Spiegel szerint a CSU vezetősége és a testvérpárt német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel német kancellár is támogatja, hogy Manfred Weber legyen az EPP csúcsjelöltje.

A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt az EPP csúcsjelöltje, és a választáson az EPP kapta a legtöbb szavazatot. Ezután az európai uniós tagországok állam-és kormányfőit összefogó Európai Tanács őt jelölte az Európai Bizottság elnökének, az EP pedig megválasztotta a tisztségre.