Őrültség lenne Katalónia függetlenségének kikiáltása Manuel Valls volt francia miniszterelnök szerint. A Barcelonában született és felnőttként francia állampolgárrá vált volt szocialista politikus azt kéri az európai országoktól: értessék meg a katalán vezetőkel, hogy függetlenként nem lehetnek az Európai Unió tagjai.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Igen, őrültség lenne” – mondta a jelenleg a kormánypárt, a Köztársaság Lendületben (LREM) képviselőjeként politizáló volt kormányfő pénteken a BFM francia hírtelevízió azon kérdésére, hogy mit gondol Carles Puigdemont katalán elnök tervezett bejelentéséről, amely Katalónia függetlenné válását mondaná ki Spanyolországtól.
    
„Spanyolország ereje abban van, hogy olyan nagy régiói vannak, mint Katalónia vagy Baszkföld. Katalónia és Baszkföld ereje pedig az, hogy Európa egyik legrégebbi nemzetállamához tartozik. Nincs sok ilyen. Van Anglia, van Spanyolország és van Franciaország” – mondta Manuel Valls.
    
„Spanyolország lebontása, azaz egy nemzetállamé, ugyanaz, mint Európa lebontása. Ha kinyitjuk Pandora szelencéjét, holnap Baszkföld következik, aztán a francia Baszkföld, és aztán Észak-Olaszország, aztán meg a háború” – vélte a volt kormányfő.
    
„Úgy vélem, hogy Európának és az európai vezetőknek beszélniük kellene arról, ami Spanyolországban történik, nem azért, hogy közvetítsenek, hanem hogy kimondják, hogy ez nem lehetséges” – hívta fel a figyelmet Manuel Valls. „Nem lehetséges függetlenség Katalóniában. Meg kell mondani a függetlenségpártiaknak: ha kiléptek, akkor nem lesztek tagjai az Európai Uniónak, nem lesz euró sem” – tette hozzá.
    
„Ez nekünk, európaiaknak alapkérdés. Európa a nemzetállamok föderációja, nem régiók és városok föderációja” – mondta a volt francia miniszterelnök.

(MTI)