Jevhenyij Jenyin, a belügyminiszter első helyettese az ukrán televízióban elmondta, hogy olyan infrastrukturális létesítményekről van szó, mint gázvezetékek, elektromos alállomások és hidak. Összesen több mint 35 ezer objektumot rongáltak meg az orosz támadások – tette hozzá.

Hirdetés

A dpa hírügynökség közölése szerint az orosz hadsereg október óta kifejezetten az ukrajnai energiaellátó létesítményeket veszi célba. Az ukrán elektromos hálózatot súlyosan megrongálta a folyamatos rakétás, robotrepülőgépes és drónos támadásokkal. A hirtelen keletkezett leállások miatt az emberek a sötét és hideg téli napokon órákra fény nélkül maradnak, néha a hő- és vízellátástól is elvágva őket.

Kedd éjjel és szerda reggel is több térségben voltak légitámadások. Az Ukrajna által nemrég visszafoglalt Herszon városát 33 rakéta- és tüzérségi csapás érte az ukrán hadsereg vezérkarának tájékoztatása szerint.

Ukrajna mintegy 1400 drónt vásárolt, főként felderítésre, és olyan harci modellek kifejlesztését tervezi, amelyek képesek megtámadni az öngyilkos drónokat, amelyeket Oroszország használ az ország elleni támadása során – ezt az ukrán digitális fejlesztési miniszter közölte.

Korábban írtuk

Mihajlo Fedorov az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna egyebek között Fly Eye típusú, kis méretű, hírszerzésre, harctéri megfigyelésre és felderítésre használt gépeket vásárolt. Hangoztatta, hogy erőik többé-kevésbé el vannak látva felderítődrónokkal, és a következő lépés a csapásmérő drónok rendszeresítése.

Szólt arról, hogy Ukrajna olyan drónok kutatását és fejlesztését végzi, amelyek képesek felvenni a harcot más drónokkal, megsemmisíteni őket. Kilátásba helyezte, hogy jövő februárban vagy márciusban drasztikusan meg fog változni a helyzet a drónok bevetése tekintetében.

Fedorov kiemelte a mobilkommunikáció fontosságát mind a civil, mind a katonai célokra a háború alatt, és elmondta, hogy a legnagyobb kihívást a szolgáltatás fenntartása a donyecki, zaporizzsjai, odesszai és kijevi régiókban jelentette az ország középső és keleti részén.

Hozzátette, hogy vannak olyan időszakok, amikor a fővárosban, Kijevben a mobiltelefon-tornyok kevesebb mint fele működik, mert az orosz légicsapások megsemmisítették vagy megrongálták az áramellátásukat biztosító infrastruktúrát.

Ukrajnában mintegy 30 ezer mobiltelefontorony van, és a kormány most próbálja ezeket generátorokkal összekapcsolni, hogy akkor is működhessenek, amikor a légicsapások megrongálják az elektromos hálózatot.

Egyelőre az egyetlen alternatívát az Elon Musk amerikai milliárdos egyik vállalata, a SpaceX Starlink műholdas rendszere jelenti, amelyre az ukránok támaszkodhatnak, ha az áramkimaradások hosszabb ideig tartanak – hangoztatta a miniszter.