Sahra Wagenknecht, a német baloldali párt, a Die Linke társelnöke szeptember negyedikével új mozgalmat hirdetett a nyitott határok ellen.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Wagenknecht azért indítja el saját, a nyitott határok elleni mozgalmát, hogy az ezt támogató emberek számára alternatívát kínáljon a jobboldallal szemben. Az Aufstehen elnevezésű kezdeményezés szeptember elején indul.

„A mindenki előtt nyitott határ egy naiv és semmiképpen sem baloldali [elképzelés]. (…) A mendékkérőkre költött pénz sokkal több német szegényen tudott volna segíteni” – magyarázza a politikus. A mozgalom elsődleges célja a nyomásgyakorlás, amelynek következtében azt remélik, más baloldali pártok is megváltoztatják majd a migrációval kapcsolatos vélményüket. 

Wagenknecht szerint véget kell vetni a befogadással kapcsolatos, galamblelkű baloldali politikának, amelynek közepette a politikai elit egyre távolodik a szegény rétegektől.

A politikus ötlete nem aratott sikert a szociáldemokrata pártban (SPD).

„Sahra Wagenknecht egy populista német baloldalról álmodozik” – vágott vissza Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakciójának vezetője, és azzal vádolta a politikusnőt, hogy egymás ellen próbálja fordítani a szegényeket és a menekülteket.