A Killstream nevű csatorna a rákos gyerekeket kezelő St. Jude gyermekkórház számára indított pénzgyűjtést. A YouTube-adásfolyam során több mint 7 millió forintnak megfelelő dollár gyűlt össze, ám az adományokat a rendszer később visszautalta a felajánlóknak, mert a stream (élő adás) alatti hozzászólások nem voltak politikailag korrektek, a megosztó hírekkel foglalkozó csatornát pedig törölték.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Wall Street Journal újságírója, Yoree Koh szerdán levelet írt Ethan Ralph-nak, a Killstream csatorna egyik tulajdonosának, amelyben csütörtöki határidőt szabott meg, hogy kommentálja a péntekre tervezett cikkének témáját.

Koh a cikkben azt vette volna górcső alá, hogy a jobboldali személyek hogyan hasznosítják a YouTube Super Chat funkcióját. (A Super Chat lényege, hogy az élő adások alatt élőben cseveghessenek a nézők, miközben adományozhatnak is az adott csatornának.)

Megemlítjük néhány streamedet, köztük azt a már törölt streamet, amelyben a Pittsburgh-i lövöldözésről beszéltél. Látható, hogy az az adás 500 dollárt hozott a Super Chaten keresztül. Az ez alá érkező kommentek – mind a fizető, mind a nem fizető hozzászólóktól – problémásak voltak.

– írta a tervezett cikkről Koh.

Koh rasszista és antiszemita hozzászólásokat idézett, ám van egy bökkenő: az élő csevegések üzeneteiért gyakorlatilag képtelenek lennének felelősséget vállalni a videósok. Márpedig Koh nem részletezte a streamek tartalmait, csupán a Super Chat kommentjeit kifogásolta, és a YouTube is ezért tiltotta le a Killstream csatornáról ezt a funkciót csütörtök éjjel. Ennek a lépésnek azonban az az üzenete, hogy bármelyik csatornát bárki lekapcsoltathatja, ha az élő adásokhoz politikailag inkorrekt hozzászólásokat fűz, a videós pedig nem tehet ez ellen semmit.

Miután pénteken a YouTube az egész csatornát, plusz Ralph másik csatornáját, a TheRalphRetortot is lekapcsolta, a videós egyik ismerőse közzétette a fent részletezett levelet a Twitteren, emellett az adományok elutalásának meghiúsulását bizonyító képernyőfotókat is posztolt:

Ralph szerint a Wall Street Journal nyomást gyakorolt a YouTube-ra, emiatt utalták vissza a rákos gyerekeknek szánt adományokat. Ezért útjára indította a #WSJKillsKids („a Wall Street Journal gyerekeket öl”) hashtaget, amely azóta robbanásszerűen terjed a közösségi oldalon. Ezt a Wall Street Journal bejegyzései alá már nemcsak a Twitteren, de a Facebookon is felhasználók tömegei illesztik be. Emellett elindult a WSJKillsKids.com.

Az események időrendben
Szeptember 29.: Ethan Ralph adománygyűjtő streamet indít
Október 31.: Koh, a WSJ újságírója levelet ír Ethan Ralphnak, amelyben azt kéri, szóljon hozzá a témához
November 1. délelőtt – A WSJ újságírója által szabott határidő lejárata
November 1. éjszaka – Az adománygyűjtésre alkalmas YouTube-funkció, a Super Chat lekapcsolása Ralph csatornáin
November 2.: Ethan Ralph összes csatornájának törlése és a WSJ cikkének megjelenése

Yoree Koh egyelőre nem reagált nyilvánosan a történtekre, tweetjeit csak a jóváhagyott felhasználók láthatják.