Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A második halálos áldozatról az egészségügyi hatóságok szerdán adtak hírt.

Jean-Jacques Muyembe, Kongó orvosbiológiai kutató központjának igazgatója azt mondta, hogy a férfi túl későn fordult orvoshoz, és a kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A városból az első halálos áldozatot július közepén jelentették, az egészségügyi hatóságok egyelőre nem találtak összefüggést a két eset között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értesülései szerint a kedden meghalt férfi bányász volt, aki nemrég átutazott a járvány két epicentrumának számító Benin és Butembón.

Sokan attól tartanak, hogy az ebola átterjed a mintegy kétmillió lakosú Gomára, amely az afrikai ország egyik legnagyobb városa és közel van a ruandai határhoz.

„A legutóbbi megbetegedés egy ilyen sűrűn lakott területen kiemeli a betegségnek a további – az országhatáron túl nyúló – terjedésének a valós veszélyét” – szögezte le közös közleményében az ENSZ több szakosított szervezetének a vezetője.

A haláleset arra is rávilágít, hogy „sürgősen határozott nemzetközi fellépésre és az adományozások növelésére van szükség” – mutatott rá az WHO-nak, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA), az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) és az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) a vezetője.

Az egészségügyi hatóságok oltási kampányt indítottak Gomában szerdán, néhány órával azután, hogy a második elhalálozást jelentették.

A Gomával szomszédos Dél-Kivu tartományban 15 embert karanténba helyeztek a Kivu-tó partján fekvő egyik településen. Most első ízben jelentettek ebola-gyanús betegetek ebben a tartományban.

A tavaly kitört újabb járvány eddig már több mint 1800 halálos áldozatot követelt.

Ruandában és más szomszédos országokban – Dél-Szudánban, Ugandában és Burundiban magas készültségi szinten rendeltek el a járványveszély miatt.

A vírust 1976-ban, az ország keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában.