Úgy tűnik a parlamenti választások előtt egyre szókimondóbbakká válnak a szlovák politikusok, főleg a kormánypártok oldalán. Slota kárára lépett Fico a hazafiassági törvény kapcsán, amikor nem a Szlovák Nemzeti Párt törvényjavaslatát fogadták el a törvényhozásban, hanem az állami jelképekről szóló törvény módosították. A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom mindenható ura pedig a napokban élesen bírálta kormányzótársát szélsőséges nézetei miatt. Mečiar szerint Slotának két témája van: háború Magyarországgal, és hogy valamit tenni kell a cigányokkal, mert sokat szexelnek. Nos valljuk be fején találta a szöget az exkormányfő, mert Slotát találóan jellemezte. Pártprogramjuk alapjait a magyarok és a cigányok elleni uszítás képezi nemzeti köntösbe becsomagolva. A felvidéki magyarok saját bőrükön tapasztalják a Szlovák Nemzeti Párt mindenható urának megnyilvánulásait és a párt által a törvényhozás elé terjesztett törvényjavaslataikat. Mečiar úgy látja, hogy nem engedhető meg olyan párttal kormáyozni, amely háborút üzen Magyarországnak. Egyben arról is szólt a kormánykoalíció tagja, hogy szerinte a Szlovák Nemzeti Párt és Ján Slota nem egy és ugyanaz. Úgy látja több értelmes ember is van a nemzetiek soraiban, de őket Slota központosított hatalma nem engedi szóhoz jutni, felülvizsgál minden döntést még a legkisebb pártszervezetekét is.

Végül a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke az i-re a pontot azzal tette fel, hogy elmondta ritkán találkozott Slotával, de akkor is részeg volt a nemzetiek vezére.

Itt tartunk a 2010-es parlamenti választások előtt, egymásnak ugornak a szlovák pártok és némelyek ezen kívül még a magyar pártra is rátámadnak. Mečiar nyilatkozata azért is érdekes, mert a felvidéki magyarok között nem éppen szeretett nacionalista pártvezér is a szélsőséges nézeteiről ismert nemzeti vezér, Ján Slota ellen támad nyíltan. Robert Fico is tudhatta mindezt, amikor Slotát a kormányba vette, így őt terheli a felelősség a nemzetiek vezérének vulgáris, más nemzeteket gyalázó kijelentései ellen. Hogy megtörténik-e június 12-e után újra a régi forgatókönyv? Abba beleszólhatnak a józanul gondolkodó szlovákok és a magyar választók is a választásokkor. Ha már Mečiar is veszélyesnek tartja Slotát, akkor tényleg nagy baj van!

Karaffa Attila, Felvidék Ma