Az ibizai felvétel egy részlete: Johann Gudenus, Heinz-Christian Strache és a magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nő
Hirdetés

Az újonnan debütált osztrák polgári hírportál, az exxpress.at nyilvánosságra hozta a teljes Ibiza-hangfelvételt, amelynek egyes manipulált részleteit 2019 májusában, jól időzítve, egy héttel az EP-választások előtt szellőztette meg két német lap, a Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel. A botrány hatalmas hullámokat vert: Strache lemondott alkancellári tisztségéről, de ezzel sem tudta megmenteni a néppárti–szabadságpárti koalíciót. Új választásokat írtak ki Ausztriában, majd a győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Sebastian Kurz a Zöldekkel kötött koalíciót.

Két éven át hiába kérte Strache a teljes, vágatlan felvétel nyilvánosságra hozását. Most, amikor már nem lehet visszaforgatni a történelem kerekét, hirtelen felbukkant a vágatlan anyag. Az eredeti, Ibizán készült felvétel immár teljes egészében meghallgatható az exxpress.at oldalán. A több mint négy és fél órás hanganyag merőben más fényben tünteti fel a korrupciógyanúba keveredett szabadságpárti politikus hozzáállását a korrupcióhoz, amellyel az erősen megvágott, manipulált videó alapján megvádolták.

A legmegdöbbentőbb, hogy Strache ott helyben rájött, hogy csapdába csalták, amihez nem kis mértékben hozzájárult az állítólagos orosz befektető álunokahúgának amatőr szerepjátszása.

A korrupció vádja sem igazolódott be: a politikus a videón jól hallhatóan többször is leszögezi, hogy ragaszkodik a törvényességhez.

Korábban írtuk

Mi is meghallgattuk, mit mondott szó szerint Heinz-Christian Strache 2017 júliusában a tengerparti villában, ahol ott volt rajta kívül az FPÖ frakcióvezetője, Johann Gudenus, a felesége, Tajana Gudenus, továbbá Julian H., akiről azóta kiderült, hogy valójában detektív, ám Ibizán az orosz befektető unokahúgának tanácsadója szerepében volt jelen, illetve az orosz oligarcha, Igor Makarov állítólagos unokahúga, aki Aljona Makarovának adta ki magát.

Érdemes belehallgatni a felvételbe.

A hangszalagon először csak zenét hallani, majd a hetedik percben „in medias res” megszólal Tajana Gudenus. Az állítólagos orosz befektető „unokahúgához” fordul, és azt kérdezi: érdekli a Kronen Zeitung-projekt?

A nő egyből kiesik a szerepéből, zavarodottan kérdezi:

– Milyen projekt?

Johann Gudenus siet a segítségére:

– Ó, igen, nagyon érdekes – lelkesedik. Mintegy 12 percen át ecsetelik a Krone-részvények megvásárlásának előnyeit. Strache mindezt izgalmasnak és érdekfeszítőnek találja, illetve kérdéseket tesz fel. A teljes szövegkörnyezetből azonban egyértelműen kiderül, hogy a témát nem is ő hozta elő.

A mese, amit el akartak adni Strachénak, így szól: az orosz befektető bevásárolja magát a legnagyobb példányszámban megjelenő, magántulajdonban lévő Kronen Zeitungba, hogy a jövőben az FPÖ szócsöve legyen. De ezért kér valamit cserébe: az osztrák vízkészletet.

A 23. percben azonban kiderül, hogy Strache a vízkészlet eladásáról hallani sem akar: nyomatékosan leszögezi, hogy az alkotmányellenes:

– Az alkotmányban is rögzítettük, ez az elővigyázatossághoz tartozik – feleli.

A 29. percben kereken kimondja:

– A vízkészlet privatizációja elképzelhetetlen.

Ennek az állításnak épp az ellenkezőjét vetették a szemére 2019 májusában, az ügyesen összevágott lejáratóvideó alapján! Ez a vád tehát összeomlott.

Az 52. perctől teljes egészében hallható, hogy mit mondott pontosan a Szabadságpárt egykori elnöke a pártfinanszírozásról és a Novomatic nevű cégről.

– Vannak, akik Kurzéknak is fizetnek, és nekünk is. Ők a duplaklubhoz tartoznak. De legalább őszinték. Azt mondják: „Nézd, mi mindkét oldalt támogatjuk.” Azután van néhány nagy játékos, akik azt mondják, „mi mind a hármat (FPÖ, ÖVP, SPÖ) fizetjük”. Ez legalább pragmatikus. Tudod, hogy hol állsz. Ilyen a Novomatic például. A Novomaticnál az általános határozat úgy szól, hogy „mindháromnak fizetünk”.

Ismerve a korábbi osztrák pártfinanszírozási botrányokat, ezzel Strache semmi újat nem mondott. A hangfelvétel bizonyítja, hogy nem a saját, hanem az egész rendszer korruptságát leplezte le.

A hangfelvétel második része is tartogat jó néhány pikáns meglepetést. Az orosz oligarcha, Igor Makarov állítólagos unokahúga kifakad azon, hogy az órák óta tartó megbeszélés során nem hangzik el semmi konkrétum. Egy óra húsz percnél ezt mondja oroszul szó szerint:

– Szar, semmitmondó dolgokról fecsegünk.

Valószínűleg az borítja ki, hogy nem kerül semmi a videóra, amivel bizonyítani lehet a korrupciót, és attól tart, hogy ez így eladhatatlan.

– Ez egy komplett marhaság, úgy szar, ahogy van – mondja a „finom úrihölgy” egy óra 13 percnél, hozzátéve, hogy az idealizmus az oka, amiért nem működik.

– Kérdezem, de nem ad konkrét válaszokat – mondja egyre idegesebben oroszul, megfeledkezve arról, hogy Gudenus is érti, amit mond. Egy óra húsz percnél így folytatja:

– Csak arról beszélünk, hogy kinek milyen ötletei vannak. Ez így szar. Van egy ajánlatom. Tudjátok garantálni, adjátok a szavatokat, hogy belementek? Ha csak a bla-bla-bla megy, arra nincs szükségem.

Ám Strache nem javít az oligarcha-
unokahúg kedélyállapotán. Egy óra 47 percnél Strache lerántja a leplet a szereplőkről:

– Itt minket becsapnak! – kiált fel. – Egyet megtanultam: semmi olyat nem teszek, ami jogellenes. Minden, ami az életemben történik, korrekt. Jogilag megkifogásolhatatlan, ellenőrizhető. Jogszabályi alapon működik, támadhatatlan. Mindannyian tudjuk, hogy a nap 24 órájában megfigyelnek minket. Teljes mértékben az államvédelem látókörében vagyunk, és minden apró dologért meg akarnak semmisíteni. Nálam nincs semmi, ami támadható, átvilágíthatnak, ha akarnak. Nem fognak találni semmit, mert nem hagyom. Nagy hiba lenne, ha egyszer másként tennék. Mások persze megteszik. De nekünk ez az út járhatatlan – mondja a tönkretett politikus a hangfelvételen.

Strache ekkor már sejti, hogy csapdát állítottak neki. Két óra 36 percnél az orosz nőnek álcázott csali el is hagyja a nappalit. Ekkor Strache így szól Johann Gudenushoz:

– Te tiszta hülye vagy? Csak azért kérdem, mert nekem feltűnt, hogy rendkívül mocskosak a lábkörmei. Ez nem illik a képbe. Óvatos vagyok. Itt valami nem stimmel.

Erre Johann Gudenus:

– Mi van akkor, ha az egész nem stimmel?

– Ez egy gyilkos… gyilkos csapda – fakad ki Strache. Sajnos, igaza volt.

Ám Tajana Gudenus megnyugtatja:

– És ha már lent volt a strandon? – próbál magyarázatot adni a koszos körmökre.

Férje pedig újra elmeséli, hogyan ismerkedtek meg az orosz nővel az állítólagos telekeladásnál.

Az exxpress.at által nyilvánosságra hozott felvétel világosan megmutatja, hogy a producerek reményei valójában szertefoszlottak, nem tudták Strachét korrupcióval megvádolni. Nagy munka lehetett a felvételt úgy megvágni, olyan részleteket kiragadni, hogy az végül Strachéra nézve kompromittáló legyen.

De akkor miért mondott le Heinz-Christian Strache? Azért, mert tudta, hogy a látszat ellene szól, és hogy a koalíciót megmentse. Azt remélte, ha lemond, elhárul az akadály a további közös kormányzás útjából. Nem ez történt. Nem csak a koalíció esett szét, Strachét feleségével együtt a Szabadságpártból is kizárták. Az akció remekül sikerült, Strachét politikai értelemben megsemmisítették, az osztrák jobboldal szétesett és meg­gyengült.

Az egykori alkancellár ma már belátja, lemondása hiba volt.

– Maradnom kellett volna, és kitartóan harcolni az ügy feltárásáért – mondta a hangfelvétel megjelenése után az exxpress.at-nak.

Sajnos már nem lehet visszaforgatni az idő kerekét. De tanulni az ügyből lehet, és kell is. Mert lesznek még választások, amelyeknek nagy a tétje. Magyarországon is.