Fotó: ShutterStock.com/Obatala-photography
Hirdetés

„A helyzet folyamatosan romlik egyes országrészekben, és az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége újabb intézkedéseket követel” – fogalmazott Olivier Véran egészségügyi miniszter Párizsban tartott sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy minden mutató (napi esetszám, kórházi betegek és elhunytak száma) napok óta fokozatosan emelkedik.

A miniszter bejelentette, hogy Marseille-en kívül a tengerentúli Guadeloupe szigetét is maximális riasztási övezetbe sorolta a kormány. Ez a legmagasabb riasztási szint a kijárási korlátozásokat is lehetővé tevő egészségügyi rendkívüli helyzet előtt.

Megerősített riasztási állapotot léptetett életbe a kormány 11 nagyvárosban, köztük a fővárosban is, és ennek értelmében a bároknak és kávéházaknak este 10 órakor be kell zárniuk, az éttermek viszont megszokott nyitvatartás szerint üzemelhetnek, a sportklubok és egyesületi tevékenységekre fenntartott helyiségek hétfőtől nem nyithatnak ki.

Az érintett nagyvárosokban (Bordeaux, Lyon, Nizza, Lille, Toulouse, Saint-Etienne, Rennes, Párizs, Rouen, Grenoble és Montpellier) tíz főben korlátozta a kormány a gyülekezést a közterületeken, a szervezett rendezvényeken az eddigi 5 ezerről ezerre csökken a maximális résztvevők száma.

Korábban írtuk

„Még van idő cselekedni, a mostani intézkedések célja, hogy megállítsuk ezt a folyamatot” – hangsúlyozta a tárcavezető az egészségügyi előírások (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) betartására, valamint a családi és baráti rendezvények elkerülésére kérve a franciákat. Olivier Véran otthoni munkavégzést javasolt mindenkinek, aki megteheti, s az idősotthonokban is megerősített óvintézkedéseket kért.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 13 072 új fertőzöttet regisztráltak, a pozitív tesztek aránya elérte a 6,2 százalékot országosan, Marseille-ben és Párizsban már 10 százalék. A kórházakban jelenleg csaknem 6 ezer Covid-19-fertőzésben szenvedő beteget ápolnak, naponta több mint hatszáz betegfelvétel történik, közülük megközelítően százan kerülnek intenzív osztályra. Jelenleg 675 fertőzött van intenzív osztályon, 24-gyel több, mint kedden. Az elhunytak száma 43-mal 31 459-re emelkedett az elmúlt 24 órában.