Fotó: MTI/Kovács Attila (archív)
Hirdetés

Kiemelték: „miközben Magyarországon az ellenzéki pártok továbbra sem képesek félretenni kicsinyes politikai érdekeiket és még a koronavírus-törvény elfogadását sem támogatják, több, hosszú évek óta politikai patthelyzettel küzdő országban is összefogtak a politikai pártok”.

Példaként említették, hogy a koronavírus megfékezése érdekében az etnikai és pártpolitikai ellentétek miatt régóta kormány nélkül működő Belgiumban válságkezelő kormány alakult, Spanyolországban a nacionalista jobboldal is támogatja a baloldali kormány válságkezelését, Romániában az ellenzék megszavazta az új kormányt, Izraelben pedig a 2018 vége óta tartó, három választással sem megoldott politikai patthelyzetnek vetett véget a pártok összefogása, de még az elnökválasztás előtt álló Egyesült Államokban is együtt szavaztak a republikánusok és a demokraták.

A koronavírus-járvány olyan megpróbáltatások elé állítja a világ országait, amellyel már hosszú évtizedek óta nem találkoztak. A dél-európai és az amerikai események jól jelzik, hogy a vírus gyors terjedése még a világ legfejlettebb országainak egészségügyi rendszereit is képes bedönteni. Ezt felismerve nagyon sok országban a politikai pártok félretették az aktuálpolitikai szempontjaikat és nemzeti összefogás keretében minden erejükkel a járvány elleni védekezést támogatják – hangsúlyozták.

„Mindeközben Magyarországon hiába beszélnek a nyilvánosság előtt az ellenzéki politikusok az összefogás fontosságáról, az országgyűlési szavazásoknál mégsem támogatják a koronavírus megfékezése érdekében hozott kormányzati lépéseket, veszélybe sodorva ezzel hazánk hatékony védekezését” – fogalmaztak.

Az ellenzéki politikusok lépését több ellenzéki véleményformáló is kritizálta, köztük Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke és Schiffer András, az LMP volt társelnöke is – áll a XXI. Század Intézet közleményében.