Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Ég a Föld – írja a gyerekek transzparense
Hirdetés

Tájékoztatásuk szerint Berlinben tartották a legnagyobb, 270 ezer fős megmozdulást. Hamburgban 100 ezren, Kölnben 70 ezren vonultak az utcákra, és számos kisebb városban, köztük Münsterben és Freiburgban is több tízezer ember tüntetett.

A rendőrségi becslések rendre alacsonyabb létszámról szólnak, Hamburgban például 70 ezren lehettek a klímavédelmi mozgalom demonstrációján.

Az aktivisták országszerte csaknem 600 megmozdulást szerveztek a svéd Greta Thunberg által indított mozgalom 40. pénteki tüntetéssorozatára. A legtöbb eseményen a központi témák között volt a szövetségi kormány ugyancsak pénteken elfogadott klímavédelmi programja. A mozgalom élesen bírálta és elutasította a tervet, hivatkozva a többi között arra, hogy a kormány tervében szereplő kibocsátás-kereskedelmi rendszer helyett sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lenne megadóztatni a szén-dioxid-kibocsátást.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németeknek kiemelten fontos az éghajlatváltozás feltartóztatása. Az ARD országos köztelevízió megrendelésére készített közvélemény-kutatás alapján a lakosság 63 százaléka szerint a klímaváltozás elleni küzdelem még a gazdasági növekedésnél is fontosabb ügy.

A tavaly augusztusban indult Péntekenként a jövőért mozgalom a németek 40 százaléka szerint erősen, további 12 százaléka szerint pedig nagyon erősen befolyásolja a német belpolitikát – mutatták ki az ARD Deutschlandtrend nevű felméréssorozatának új adatfelvételével.

A mozgalom indulásával párhuzamosan megerősödtek a Zöldek. A baloldali irányultságú ellenzéki ökopárt országos támogatottsága tavaly augusztusban 14 százalékos volt, és a szavazatok 23 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás. Ezzel a második számú erő lenne a Kereszténydemokrata Unió és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége után, amely a szavazatok 27 százalékát gyűjtetné össze az Infratest dimap közvélemény-kutató intézet felmérése szerint.