Egyik jelölt sem szerezte meg a voksok abszolút többségét a brazíliai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában a legfrissebb exit pollok és az előzetes eredmények szerint.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az elnökválasztás két legnagyobb esélyese a „szélsőjobboldali Jair Bolsonaro, nyugalmazott tábornok”, és a baloldali Munkáspárt jelöltje, Sao Paulo volt polgármestere, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad.   

A szavazatok 79 – a BBC brit műsorszóró szerint 86 – százalékának összeszámlálása alapján Bolsonaro a voksok 48 százalékát, míg vetélytársa, Haddad a szavazatok 27 százalékát kapta, ezért várhatóan október 28-án meg kell tartani a második fordulót. Az első fordulóban a voksok 50 százalékát kell megszerezni a biztos és azonnali győzelemhez.

Elemzések szerint Bolsonarónak azonban minden ellenfelénél több esélye van arra, hogy megnyerje a második fordulót is.

Bolsonaro jelenleg is lábadozik az ellene elkövetett merényletkísérlet után. Támogatottságát arra építi, hogy a brazilok hatalmas hányada kiábrándult az országot eddig irányító, korrupciós ügyekbe keveredett pártokból, sokan dühösek, mert egyre jobban elharapódzik a bűnözés. A 63 éves korábbi katonatisztet bírálói viszont csak Trópusi Hitlerként emlegetik, vélhetően azért, mert nem zárta ki a katonai beavatkozást az ország belügyeibe, ha a korrupciót nem sikerül megfékezni.

Az 55 éves Haddad támogatói nagyrészt azok köréből kerülnek ki, akik Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök hívei. Lula da Silva töretlen népszerűsége ellenére azért nem indulhat a választáson, mert korrupció miatt elítélték, és börtönben van.

Győzelme esetén Bolsonaro kormánya várhatóan privatizációval igyekszik majd helyreállítani az államháztartás egyensúlyát, de a Petrobras olajvállalat várhatóan továbbra is állami kézben marad. Emellett a törvényi szabályozások lazítására kell számítani a mezőgazdaság és a bányászat előmozdítása érdekében. Azt viszont Bolsonaro megígérte, hogy az erdőirtástól fenyegetett amazonasi őserdőkben nem fogja lehetővé tenni a szója-, kukorica- és nádcukorültetvények bővítését.