A 250 kilogrammos második világháborús bombát egy kotrógépkezelő találta meg a Karlsruhe-Bázel vasútvonal közelében pénteken korábban. A forgalmas fővonalon a teljes vasúti forgalom, beleértve a helyközi vonatokat is, érintett volt, amíg a szakértők a csaknem 80 centiméter hosszú szerkezetet vizsgálták – közölte a DB.

Hirdetés

A tűzszerészek arra jutottak, hogy azt ellenőrzött módon kell felrobbantani. A helyszín környékét ezért kiürítették. Az evakuálás mintegy ötezer embert érintett.

Nem sokkal éjfél után az offenburgi rendőrség a Twitteren bejelentette, hogy a bomba sikeres megsemmisítése után minden lezárást feloldottak, és a lakosok visszatérhettek házaikba és lakásaikba. A közeli A5-ös autópályát is újra megnyitották a forgalom előtt.

Még sok évtizeddel a második világháború után is előfordulnak bombák az építkezések során. Évente átlagosan még mindig mintegy 1300 tonna robbanóanyagot találnak Németország-szerte. Több száz fel nem robbant bombát hatástalanítanak.

A legtöbbjük az 1942 és 1945 közötti időszakból származik, amikor Németországot a levegőből bombázták. Azt nem tudni, hogy mennyi lőszer van még a föld alatt. A stuttgarti tartományi tanács szerint csak Baden-Württemberg tartományban százezer tonna lőszer hullott le a háború alatt, amelynek 10-15 százaléka nem robbant fel.

Korábban írtuk