Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon (archív, illusztráció)
Hirdetés

Kijelentette, hogy az Európai Unió maastrichti szerződésének céljai között a nemzeti identitás tisztelete is szerepelt, ezt azonban az európai bürokrácia elárulta. „Európának csak akkor van értelme, ha elismeri az identitást. Ha az Európai Uniót kizárólag a pénzügyi egyengondolkodás irányítja, akkor az eddigi rémálom folytatódik tovább” – vélte.

Hangsúlyozta, hogy a Liga és európai politikai barátai, valamint azok az erők, amelyek még a május 26-i európai parlamenti választásokig csatlakozni akarnak hozzájuk, „le akarják váltani a brüsszeli bürokratákat”, akik „elásták az európai álmot”.

Matteo Salvini azt mondta, hogy a Liga és szövetségesei „meg akarják menteni Európát”, az európai népeket helyezve az EU kormányzásába.

Bejelentette, hogy Milánóban új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, amely a munkát, családot, biztonságot, környezetvédelmet és a fiatalokat helyezi középpontba. Elismerte, hogy a Liga vezette európai szövetség pártjai között vannak különbségek, de mindegyik az identitásra építi politikáját. A közös értékek közt említette a határok védelmét, valamint a terrorizmussal szembeni küzdelmet. „Alternatívát képviselünk mindazokkal szemben, akik az utóbbi évtizedekben Európát vezették, az Európai Néppárt (PPE) és az Európai Szocialisták Pártjának (PSE) kormányzása szegénységet, vitákat, biztonsági űrt teremtett” – mondta Matteo Salvini.

A milánói találkozón „jelen lévők ambíciója, hogy minden EU-tagállamban jelen legyünk, sokan legyünk, és EU-biztosokat nevezzünk ki (…) Az EP legjelentősebb, legnagyobb, meghatározó és a jövőt szem előtt tartó csoportja akarunk lenni. (…) Győzni akarunk és megváltoztatni Európa szabályait” – mondta Salvini.

Elhangzott, hogy a szuverenista erők alakuló EP-csoportja a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapja, és eddig legalább tíz párt csatlakozott hozzá. Matteo Salvini megköszönte, hogy az EAPN őt akarja jelölni az Európai Bizottság elnökének, de – szavai szerint – nem pályázik erre a tisztségre.

Az EU-t érintő konkrét politikai döntések közt Matteo Salvini megjegyezte, hogy a Liga számára Törökország „nem számít Európa részének, és soha nem is lesz az”.

Kiemelte, hogy Milánóban „nem nosztalgiázók, szélsőségesek vannak jelen”. Úgy vélte, a múlt iránt egyedül azok éreznek nosztalgiát, akik eddig Brüsszelt vezették. Megjegyezte, hogy belefáradt a fasiszta-kommunista vádaskodás vitájába. Szerinte ezt a történészekre kell hagyni, mivel az EU 500 milliós lakosságát ez nem érdekli.

Matteo Salvini megerősítette, hogy a Liga május 18-án Milánóban közös tömegdemonstrációt tart európai szövetségeseivel.

A mostani találkozón többek közt Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországért (AfD) szóvivője vesz részt, Anders Primdahl Vistisen, a Dán Néppárt (DF) európai parlamenti képviselője, valamint Olli Kotro, az Európai Parlamentbe most belépni készülő Finnek Pártjának (FP) jelöltje.

Jörg Meuthen elmondta, hogy radikális változtatásokra készülnek az EU-ban, egyebek közt a tagállamok hatalmának „visszaszolgáltatásával” és az illegális migráció nullára csökkentésével. Kijelentette, a Milánóból induló európai csapathoz minden „konzervatív, patrióta erő” csatlakozását várják.