Fotó: facebook.com/Matteo Salvini (szerk.)
Hirdetés

Mario Draghi miniszterelnök több mint egy órán keresztül egyeztetett az egyik legnagyobb kormánypártnak számító Liga vezetőjével az utóbbi napokban egymás követő oltás- és kormányellenes tüntetések miatt kialakult helyzetről.

A párt közleménye szerint Matteo Salvini „a mielőbbi egység és összhang” megteremtését szorgalmazta az országban és a politikai erők között is. Sajtóértesülések szerint Salvini arra kérte Draghit, hogy „vezesse a nemzeti megbékélést”.

A miniszterelnök csütörtökön a szakszervezetek képviselőit fogadja, miután a kikötőkben és a fuvarozásban dolgozók megüzenték, hogy készen állnak az ország megbénítására, ha pénteken nem engedik őket védettségi igazolás nélkül munkába állni. Október 15-én lép életbe a kormányrendelet, mely szerint az állami és a magánszektorokban dolgozók kizárólag védettségi igazolással állhatnak munkába. Védettségnek számít, ha valaki már legalább egy adag oltásban részesült, átesett a betegségen, vagy negatív teszteredményt mutat fel. A védettség nélküli dolgozókat a munkaadónak fizetés nélküli szabadságra kell küldeni.

Több ágazat sztrájkra készül. Fennakadás elsősorban az ország két legnagyobb kikötőjében, Triesztben és Genovában várható, melyek csomópontnak számítanak az európai áruforgalomban is. A trieszti kikötőben dolgozó 950 emberből 380-an egy oltást sem vettek fel, Genovában a kikötői dolgozók húsz százaléka mondott eddig nemet a vakcinára, ami 2500-3000 munkavállalót jelent.

Korábban írtuk

A déli Nápoly és Gioia Tauro kikötőjében a dolgozók oltottsága sokkal magasabb, Bariban és Brindisiben eléri a kilencven százalékot.

A fuvarozók is sztrájkkal fenyegetnek, amivel megbéníthatják az országutak és autósztrádák forgalmát. Szakszervezeti adatok szerint az olaszországi utakon dolgozó fuvarozók harminc százaléka nem rendelkezik védettséggel: vannak közöttük olaszok, valamint külföldiek, többségükben kelet-európai fuvarozók, akik Olaszországban nem elfogadott vakcinával vannak beoltva. A városi tömegközlekedésben dolgozók sem vették fel mindannyian az oltást, a milánói busz-, villamos és metróvezetőknek például egynegyede nincs beoltva. A milánói taxisszövetkezetek jelezték, hogy a sofőrök majdnem kivétel nélkül beoltatták magukat, mivel az utasok kérhetik a védettségi igazolást. A taxisok azonban hozzátették, hogy az utasokat is ugyanerre kellene kötelezni.

Védettség nélkül a dolgozónak a péntek reggeli munkába állásra negatív teszteredményt kell felmutatnia, amelyet saját magának kell fizetnie. Rómában szerdán a nagyáruházakból hiányoztak az eladók, mivel a védettség nélküliek elmentek tesztelni.

Egyes érdekképviseletek ingyenes gyorstesztet sürgetnek a dolgozók számára, de azt péntekig már lehetetlen teljesíteni.

A védettségi kötelezettség 23 millió munkavállalót érint. A 12 év feletti lakosság soraiban több mint 8,5 millió azoknak a száma, akik még egy oltást sem vettek fel, többségük 30 és 60 év közötti aktív dolgozó. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár kijelentette, az oltásra nemet mondókat a félelem motiválja. Javasolta, a félelmek eloszlatására teljesen oldják fel a korlátozásokat, és szüntessék be a szájmaszk viselését belső térben.

Luciana Lamorgese belügyminiszter a parlamentben beszélt a Rómában október 9-én tartott oltás- és kormányellenes tüntetésről, amelyen mintegy tízezren vettek részt. A demonstrációhoz csatlakozott radikális csoportok megostromolták a legnagyobb szakszervezet, a CGIL székházát, miután igent mondott a védettségi igazolás kötelezővé tételére. Lamorgese hangoztatta, hogy szélsőségesek őrizetbe vételére azért csak a tüntetés másnapján került sor, mert a demonstráció óráiban el akarták kerülni a feszültség fokozását. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke úgy reagált, a hatóságok „szándékosan engedték az utcai összecsapásokat a társadalmi feszültség növelésére”. Több ezren vonultak utcára, és többségük erőszak nélkül tüntetett – tette hozzá Meloni.