Hirdetés

Az ország újjáépítése lesz az új olasz kormány legnagyobb kihívása. Háborús pusztításhoz lehetne hasonlítani a világjárvány okozta emberi, gazdasági, társadalmi veszteségeket, most azonban elérkezett az áldozathozás és felelősségvállalás ideje! – hívta fel a frissen megalakult kormány tagjainak figyelmét Mario Draghi miniszterelnök. Az újonnan megalakult olasz kormány vezetője közel egyórás felszólalásban ismertette programját szerdán a római szenátusnak otthont adó Palazzo Madama főtermében.

– A politikának is azzal az áldozatvállalással kell a jövőbe tekintenie, ami az elmúlt évben több millió olasz férfi és nő erőfeszítését és újjászületési vágyát jellemezte. Az országnak megerősödve kell kikerülnie a rendkívüli kihívásból. Az összefogás nem lehetőség, hanem kötelesség! A politikai kötelességvállalást pedig a haza iránti szeretet járja át – mondta a szenátus első ülésén a bankárból kormányfővé lett Mario Draghi.

A koronavírus legyőzése a lakosság oltáshoz juttatása, majd az ország biztonságos megnyitása mellett a miniszterelnök kitért az idegenforgalom, a kultúra kérdésére, valamint a környezetvédelem fontosságára. Az ország újraindítására vonatkozó központi célkitűzések mellett kitért a bevándorlás kérdésében tervezett lépésekre is. A kormány előtt álló kihívások egyike a migrációs politika újragondolása, a jog nélkül érkezettek visszatoloncolása, valamint az európai uniós tagországok közötti kiegyensúlyozottabb együttműködés és szolidaritás. A szerdai első szenátusi ülés késő este zárult az újonnan megalakult kormány bizalmi szavazásával. A felsőházban jelen lévő 304 szenátor közül 262-en igennel, 40 nemmel voksolt, ketten tartózkodtak.

A csütörtök este esedékes bizalmi szavazáson nagy valószínűséggel a parlamenti képviselők túlnyomó többségének bizalmát is megszerzi Mario Draghi.

Az ország legnagyobb politikai csoportjának elnöke, Matteo Salvini, a Liga vezetője szenátusi irodájában nyilatkozott lapunknak jövőbeli terveikről, kormányba lépésük okairól.

– Olaszország súlyos és igen összetett válsághelyzet megoldása előtt áll. Kötelességünknek tartjuk, hogy közösen nézzünk szembe és találjunk megoldásokat a világjárvány megfékezésére, a munkanélküliség felszámolására, az ország gazdaságának élénkítésére. Mielőbb vissza kell térnünk a normalitáshoz, meg kell nyitni az országot, vissza kell szereznünk szabadságunkat. Megélhetést, valamint színvonalas és biztonságos egészségügyi ellátást kell nyújtanunk az országnak

– sorolta az ország újraindítására vonatkozó legfontosabb kérdéseket Salvini.

Korábban írtuk

– Azért döntöttünk úgy, hogy bizalmat szavazunk Mario Draghi kormányfőnek és belépünk a kormánytöbbségbe, mert meg akartuk akadályozni, hogy a továbbiakban is egy egyoldalú baloldali kormány vezethesse az országot

– magyarázta a jobboldali politikus. Hozzáfűzte: – A kormánytöbbség soraiban, a döntéshozás szobáiban szeretnénk lenni, amikor a 209 milliárd eurós európai helyreállítási alap felhasználásáról döntés születik. Szeretnénk felemelni szavunkat az adóterhek csökkentése, a családok támogatása és az országhatárok védelmében, de immár a kormánykoalíció tagjaként. Elmondta:

– Az ország számára létfontosságú kérdések megoldása érdekében egy időre félretesszük személyes ellenszenvünket, és a haza újraindításáért együttműködünk az ellentétes nézeteket valló politikai csoportokkal.

A cikk teljes változatát IDE kattintva olvashatja.