Matteo Salvini egy milánói kampányrendezvényen kijelentette, hogy az Európai Bizottság pénzügyi politikája szó szerint „le akarja mészárolni az olasz dolgozókat, vállalatokat, az olaszok megtakarított pénzével együtt”.

Hirdetés

A Liga vezetője hangsúlyozta: az olaszok erre nemet mondanak.

Paolo Gentiloni brüsszeli sajtótájékoztatón válaszolt, azt hangoztatva, hogy az Európai Bizottság „nem akar tönkretenni senkit”.

Megjegyezte, hogy a Bizottság nem tanácsolja, hogy egyes tagállamok visszatérjenek a „korlátok nélküli költekezés” szokásához. Paolo Gentiloni ismételten felhívást intézett Olaszországhoz a költségvetési kiadások lefaragása érdekében.

A tagállamok gazdaságát, költségvetését ellenőrző uniós biztos korábban „sérülékenynek” nevezte az olaszországi helyzetet, mindenekelőtt az éves GDP száz százalékát meghaladó államadósságot és a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedést említve meg.

A volt olasz kormányfőből lett európai gazdaságpolitikai felelős reformokat sürgetett az adózás, a foglalkoztatás, a versenyképesség terén, valamint új ingatlan érték-nyilvántartási rendszer bevezetését szorgalmazta.

Utóbbi heves tiltakozást váltott ki a jobboldali pártok részéről: a Liga és az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) is úgy látja, hogy Paolo Gentiloni az ingatlanadók megemelését sugallta a római kormánynak.

„Szó sem lehet róla” – reagált Matteo Salvini, és az FdI elnöke Giorgia Meloni is határozott nemet mondott a Brüsszel javasolta adóemelésre. „El a kezekkel az olaszok otthonaitól!” – fogalmazott Meloni az olasz ANSA hírügynökségnek küldött közleményében.

Az Il Tempo napilap értékelése szerint véget értek a „mézeshetek” Róma és Brüsszel között: az Európai Bizottság a pandémia után Olaszországnak ítélt majdnem kétszázmilliárd eurós gazdasági helyreállítási csomag felhasználását veszélyben látja, és már a közgazdász kormányfő Mario Draghi sem jelent elegendő garanciát. A La Stampa a miniszterelnök Draghit idézte, aki szerint „Róma teljesíti az európai célkitűzéseket”. A kijelentésre Matteo Salvini úgy reagált, hogy Olaszország képes irányítani önmagát.

A La Repubblica arra mutatott rá, hogy a Draghi nevével fémjelzett helyreállítási csomag (PNRR) több, mint százharminc beruházásából és több, mint hatvan reformjából alig kezdődött el valami. A piaci versenyt erősítő jogszabálycsomagról a parlamentnek a következő napokban kell szavaznia, de a szakmai ágazatok liberalizálását előíró tervekre a kormánypártok közül a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is nemet mond. Mario Draghi bizalmi szavazással fenyegetett.

Korábban írtuk