Letartóztatott egy férfit a londoni rendőrség napokkal azelőtt, hogy öngyilkos támadást tervezett az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Theresa May ellen – számolt be a hírről az RT.com. A férfi egy hamis ISIS-tagnak számolt be a tervéről: „Meg akarom ölni Theresa Mayt”. 

Fotó: MTI/EPApool/Neil Hall

A 20 éves Naa’imur Zakariyah Rahman azt hitte, hogy ISIS-tagokkal beszélget online, de valójában a titkosszolgálat egyik, magát terroristának álcázó tagjával csevegett.

A brit–bangladesi férfit terrorista cselekmény tervezésével vádolták meg és november 2-án tartoztatták le. Jelenleg a 21 éves Mohammad Aqib Imrannal együtt folyik ellenük bírósági per, akit azzal vádolnak, hogy Szíriába vagy Líbiába szeretett volna utazni, hogy terrorcselekményekben vegyen részt. Mindketten elutasítják a vádakat.

A tárgyaláson előkerült Rahman és a hamis ISIS-tag közötti üzenetváltás is. A férfi célja egyértelműen a brit miniszterelnök megölése volt. „Alvó sejtbe szeretnék kerülni, amint lehet. A parlamentnél akarok robbantásos, öngyilkos merényletet végrehajtani. Meg akarom ölni Theresa Mayt.”

Rahman emellett a tavaly májusi manchesteri terroristát is dicsérte üzeneteiben. Szerinte a férfi „jót cselekedett”, amikor több mint húsz embert ölt meg és több, mint ötszáz embert sebesített meg Ariana Grande koncertje után. Rahman egy mellénybe rejtette volna a robbanószerkezet, amelyet egy gomb megnyomásával robbantott volna fel a Parlament mellett.