Fotó: mti, koszticsák sziárd

Meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti  – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Bécsben.

A kormányfő a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón kiemelte: van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életormát szeretnénk megvédeni, ez az identitás fontos, meg kell őrizni a keresztény alapokat.

Úgy vélte, a schengeni rendszert meg lehet védeni, „ha meg akarjuk védeni”. A külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük – jelentette ki, hozzátéve: nem támogatja a belső határellenőrzést, de a külső határok védelmét igen.

A két kormányfő közös keddi, bécsi sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök kijelentette: azt kérte, hogy a magyaroknak, akik itt dolgoznak, tisztességes eljárásban legyen részük, ha befizették a szociális hozzájárulást, kapják meg, ami megilleti őket.

Ha valaki Magyarországon befizeti, amit be kell fizetnie adóként és szociális hozzájárulásként, akkor mindent megkap, amit a magyarok megkapnak. Magyarországon fair eljárás van, ezt  szeretnénk itt is: ha a magyarok befizetik, amit be kell fizetni, kapják meg azt, ami az osztrákoknak is jár – jelentette ki. Hozzátette, hogy harcolni fognak ezért.

A kormányfő kifejtette: az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt „mi tudomásul vesszük” – közölte.

Orbán Viktor aláhúzta a két ország közötti autópálya-összeköttetések jelentőségét, továbbá kiemelte a sikeres gazdasági együttműködést, mint mondta, Ausztria az egyik legfontosabb befektető Magyarországon, a szoros gazdasági kapcsolatokból mindkét fél profitál.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy programja későbbi részeként találkozik Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellárral, a kormányfő emlékeztetett: az FPÖ meghatározó szerepet kapott az osztrák kormányban. Természetes, hogy találkozik minden fontos osztrák politikai vezetővel, ráadásul a párt a biztonsággal kapcsolatos tárcákat kapott, így a biztonságról is tárgyalnak majd – mondta. 

Kérdésre közölte: „tapasztalat, hogy ha a liberálisok nincsenek benne a kormányban”, akkor azt mondják, hogy vége a demokráciának. „Nem fogadjuk el, hogy bármelyik ideológiai irányzat saját magát a demokráciával azonosítsa”, és „a jelző nélküli demokrácia az igazi demokrácia” – hangoztatta.

Nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani – jelentette ki osztrák kancellár kedden Bécsben Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követően tartott közös sajtótájékoztatón.

Sebastian Kurz hangsúlyozta, Ausztria és Magyarország „egy irányba megy” az EU külső határainak védelmében. Kiemelte, hogy hazája híd szerepet akarj betölteni. „Valamennyiünk érdeke, hogy együttműködjünk, Ausztria hozzá tud és hozzá is akar járulni ehhez” – tette hozzá.

A bevándorlással kapcsolatban hozzáfűzte, új rendszert kell létrehozni, a fogadó országoknak kell eldönteniük, kiket akarnak befogadni.

A kancellár emlékeztetett arra, hogy a belső határok megszüntetése az Európai Unió működésének lényeges alapja.

A schengeni rendszer azonban csak akkor működhet, ha a külső határok rendezettek – tette hozzá Kurz, utalva arra, hogy Ausztria ennek érdekében együttműködik Magyarországgal.

A kormányfő megbeszélést folytatott Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellárral is, majd sajtótájékoztatójukon kifejtette: közösen kell garantálni Ausztria és Magyarország biztonságát. Ennek érdekében megállapodtak, hogy a biztonságért és az infrastruktúráért felelős miniszterek kétoldalú megbeszéléseket folytatnak.

Hangsúlyozta: Ausztriában eddig magyarellenes kormány volt, az osztrák kormány ellenséges volt Magyarországgal szemben, ebben változás állt be, mert most olyan kormány van, amely fair, tisztességes és baráti viszonyban akar állni Magyarországgal.

Heinz-Christian Strache kiemelte: a Magyarország és Ausztria közötti baráti viszonyt tovább kell építeni, mélyíteni.

(MTI)