Ma az orosz-ukrán gázvitáról tárgyal Berlinben Vlagyimir Putyin és Angela Merkel, aki a találkozó előestéjén szokatlanul élesen bírálta Oroszországot. Az ukrán kormányfő bejelentette, elmegy Moszkvába, hogy a gázválság megoldásáról tárgyaljon.

Szerdán az enyhe időnek köszönhetően a vártnál kevesebb, csak mintegy 58 millió köbméter gáz fogyott, ezért fel lehetett oldani a korlátozást, így az erőművek és a legnagyobb fogyasztók délelőtt 10 órától ismét kapnak gázt – jelentette be az energetikai miniszter. Molnár Csaba hozzátette: ez azonban nem zárja ki azt, hogy a jövőben nem kell ismét korlátozni a fogyasztást. A hideg idő vagy technológiai problémák miatt előfordulhat, hogy új intézkedéseket, korlátozásokat kell bevezetni. Továbbra is szállítunk gázt Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába. Molnár Csaba az MR1-Kossuth Rádió kérdésére azt is elmondta, bár eddig hazánk sikeresen oldotta meg a gázkrízist, azzal is számolnak, hogy a diplomáciai válság akár 2-3 hétig is elhúzódhat. A stratégiai készletekhez még mindig nem nyúlt Magyarország – csak ez február végéig, március elejéig elegendő, amellett, hogy a tározókban még mindig van csaknem két és fél milliárd köbméter gázt. Az, hogy mikor érkezne gáz hazánkba, ha megnyitnák a gázcsapokat, elsősorban az ukránok technikai felkészültségétől függ – mondta a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. Zsuga János úgy véli, legrosszabb esetben is 36 óra kell a gázcsapok megnyitása után ahhoz, hogy a hazai vezetékekben ismét legyen gáz.

A gázvitáról tárgyal Berlinben Putyin és Merkel

Az orosz-ukrán gázvitáról tárgyal Berlinben Vlagyimir Putyin és Angela Merkel. Az orosz kormányfő és a német kancellár délutáni megbeszéléseinek középpontjában emellett energiapolitikai együttműködéssel összefüggő kérdések állnak majd. A találkozó előestéjén szokatlanul élesen bírálta Oroszországot a német kancellár. Angela Merkel a gázvitára utalva azt mondta: Oroszország elveszítheti megbízható energiaszállítói hitelét. Megfigyelők szerint ez üzenet volt Putyinnak, aki államfőként már többször járt a német fővárosban, miniszterelnökként azonban először látogat Berlinbe.

Moszkva lenne a szombati gázcsúcs házigazdája

Most már világos, hogy a mostani gázválságnak a kulcskérdése az, hogy Ukrajna kap-e orosz gázt. Kijev addig nem enged át másnak semmit, amíg neki nem jut. Végül is tehát, most megint ott vagyunk, ahol két hete, vagy tulajdonképpen már évek óta. Kevés vigasz, hogy a jelek szerint megtartják a hétvégi gáz csúcsot Moszkvában. Natalja Timakova az orosz elnök sajtószóvivője elmondta, hogy szombaton lesz gázcsúcs, már küldik a meghívókat az európai állam- és kormányfőknek. A bejelentés feltűnést keltett, mert az ukránok jelezték: ők inkább semleges területen, valahol Európában tárgyalnák meg a gázimportőrökkel és Oroszországgal a válságból kivezető lépéseket és a moszkvai cseh nagykövet – akinek országa most éppen az EU elnöki tisztét tölti be – szintén a moszkvai helyszín ellen foglalt állást. Ettől függetlenül – akár lesz csúcs, akár nem – Julija Timosenko ukrán miniszterelnök biztosan itt tárgyal majd a hétvégén, méghozzá elsősorban nem is a tranzitról, hanem az Ukrajnába menő és egyezmény hiányában már január elsején leállított orosz gázszállításokról. E nélkül – ez most már látszik – aligha jut át gáz Európába Ukrajnán keresztül. Timosenko máris lélektani előkészítést folytat a tárgyalásokra. Az ukrajnai tárolókban 17 milliárd köbméter gáz van, ez nekünk sokáig elég, tehát nyugodtan tárgyalhatunk – nyilatkozta – ami azért kicsit árulkodó mondat, hiszen azt jelzi: Ukrajna igenis figyelembe vesz taktikai szempontokat az árvitában márpedig a legfontosabb taktikai szempont a szállítások áteresztése, vagy át nem eresztése. Mindenesetre ma Viktor Juscsenko ukrán elnök megint emelte egy kicsit a tétet, és azt követelte Moszkvától, hogy a Gazprom nyomjon 330 millió köbmétert – ez több mint két heti magyar import – az ukrán csőbe, mert országa csak akkor tudja biztosítani az Európába menő szállításokat.

(MR)