Fotó: MTI/EPA/Philippe Lopez
Hirdetés

Jean-Louis Georgelin tábornok, korábbi vezérkari főnök szerint még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a boltíves mennyezet beomlik.

A boltívek jelenlegi állapota nem teljesen ismert, vagyis nem garantálható, hogy a mennyezet nem omlik be – mondta a katedrális helyreállítását vezető kormánybiztos egy interjúban, amelyet egy francia médiacsoportnak adott.

A tábornok szerint még olyan perdöntő és kényes feladatok várnak megoldásra, mint a templom körüli állványzat elbontása, vagy a boltívek állapotának pontos felmérése és a tetőre hullott törmelék eltávolítása.

A Notre-Dame épp felújítás alatt állt, amikor tavaly április 15-én lángba borult a 850 éves gótikus templom. A tűzben teljesen megsemmisült a 90 méter magas és 750 tonnás úgynevezett huszártorony.

Georgelin szerint 2020 közepéig el kell bontani az állványzatot, jövőre pedig meg kell kezdeni a helyreállítást.

A tábornok megnyugtatónak nevezte a templomról született szakértői megállapításokat, amelyek szerinte megerősítik, hogy jó utat választottak a kárelhárításra és helyreállításra.

A kormánybiztos elmondta, hogy még nem született döntés arról, milyen formában és milyen anyagból (fából, fémből vagy betonból) építik újjá a huszártornyot és a tetőt.

Korábban a székesegyház elöljárója is azt mondta, hogy csak 50 százalék esély van a templom megmenekülésére, és ő is az állványzat elbontását nevezte a legégetőbb, de legkényesebb feladatnak.