Fotó: MTI/EPA/EFE/Elvira A. Urquijo
Hirdetés

A tájékoztatás szerint az uniós hivatal 550 embert küld Görögországba, 150-et Olaszországba, 120-at Ciprusra és 60-at Máltára. Ezen felül a négy uniós tagállamba tolmácsokat és biztonsági személyzetet is telepít, ezzel közel kettőezerre növelve a menekültügyi eljárásokban részt vevők számát.

Azt közölték, a létszámnövelést a beadott menekültügyi kérelmek múlt évben tapasztalt, jelentős növekedése indokolja.

A hivatal szerint a Görögországban szolgálatot teljesítő misszióknak mintegy háromszor annyi kérelmet kell majd feldolgozniuk 2020-ban, mint egy évvel korában. Cipruson új központokat is nyitnak a kérelmek gyorsabb feldolgozása érdekében. Az uniós ügynökség alkalmazottai Máltán fokozott segítséget nyújtanak a helyi hatóságoknak a menekültügyi eljárások lefolytatásához, azonban a befogadó központok közvetlen irányításában nem vesznek részt. Olaszország esetében a műveletekben részt vevők száma az év végére összeségében csökkeni fog, mivel az ország kevesebb migrációs terheléssel néz szembe a menedékkérelmek elsőfokú feldolgozása során. Az ügynökség e helyett az elutasított kérelmek fellebbezési eljárásainak támogatására helyezi a hangsúlyt – közölték.

Az Európai Unió továbbra is támogatást nyújt a fogadóhelyeknél és a befogadó központokban, valamint célzott segítséget biztosít a helyi hatóságoknak mind a menekültügyi eljárások lefolytatásában, mind pedig a befogadás területén – tették hozzá.