Julija Timosenko ukrán miniszterelnök azt mondta: aláírják a nemzetközi megfigyelői csoportról szóló dokumentumot, ha a megfigyelők között egyenlő létszámban leszenek az ukránok és az oroszok. Moszkva tegnap jelezte, hogy kész ukrán megfigyelőket is fogadni, ha Ukrajna is beengedi területére az orosz szakembereket. A Gazprom vezérigazgatója szerint a megállapodás aláírása után három napra van szükség, hogy teljesen helyreálljon a gázszállítás Európába. A megegyezést a helyszínen segíti az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfője, valamint az európai megfigyelők egy csoportja is.

Az orosz Gazprom Viktor Juscsenko ukrán elnököt okolja azért, hogy még mindig nem sikerült aláírni a jegyzőkönyvet. Az óriáscég szóvivője az egyik moszkvai tévécsatornának azt mondta: az ukrán államfő döntése vagy éppen döntéshiánya továbbra is akadályozza a gázcsap megnyitását.

Mindeközben Ukrajnában korlátozták az ipari fogyasztók gázfelhasználását, hogy biztosítani tudják a vezetékrendszer működőképességét. Az országban harmadával csökkent a gázfogyasztás azóta, hogy az orosz Gazprom január elsején leállította a gázszállítást Ukrajnába.

Európa tehát reménykedve figyeli, hol vannak a szakértők éppen, látják-e már a gázórát. Három nap múlva talán már orosz gázzal fűthet a kontinens. A magyar energiaügyi miniszter továbbra is arra kér mindenkit: takarékoskodjon a gázzal. Tegnap még kevesebb gázt használtunk, mint csütörtökön: összesen 64 és fél millió köbméter fogyott, 3 millióval kevesebb, mint egy nappal korábban. A Földgázszállító szóvivője elmondta azt is, hogy Szerbiának több mint négy és fél millió köbmétert adott Magyarország: Ausztria felől majdnem ugyanennyi gázt vettünk át. Mára a tegnapinál valamivel még kisebb hazai felhasználásra számít a földgázimportáló cég.

A 15 fős független szakértői csoportnak egy magyar tagja is van, őt a Földgázszállító Zrt. delegálja. A csapathoz orosz és ukrán szakemberek is csatlakoznak, így pár napon belül várhatóan megoldódhat a gázvita – magyarázta Molnár Csaba energiaügyi miniszter.

Az energiaügyi miniszter hozzátette, hogy további korlátozásra egyelőre nincs szükség, de mindenkit takarékoskodásra szólított fel. Molnár Csaba tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt a legfrissebb fejleményekről. Ugyanakkor bejelentette, hogy hétfőn nem tud részt venni Nyíregyházán az államfő által kezdeményezett megbeszélésen. A találkozón Sólyom László látja vendégül az ukrán elnököt, Viktor Juscsenkót, és a két ország szakminisztereit is meghívta a tárgyalásra. A magyar energiaügyi miniszter aznap Brüsszelben egyeztet uniós kollégáival.

A kemény hideg miatt azok is kapnak most gázt és áramot, akik tartoznak a szolgáltatónak – jelentette be az E.On Hungária. A bejelentés tehát nemcsak a gázra, hanem az áramra is vonatkozik, de csak addig, amíg nem enyhül a hideg.

(MR)