Megalakult a Vajdasági Migrációs Tanács, amelynek célja, hogy – együttműködve az állami szervekkel – kezelje a migrációs válságot a tartományban és segítsen az érintett az önkormányzatoknak – mondta Nyilas Mihály, a tanács elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Elmondta, a vajdasági kormány augusztus elején döntött a tanács felállításáról, amelynek alakuló ülését pénteken tartották. A szervezetnek kilenc állandó tagja van, külön kormánytag foglalkozik a szociális, a gazdasági és az oktatási kérdésekkel, képviselteti magát az ENSZ Menekültügyi Biztosának Hivatala (UNHCR) és a rendőrség, illetve meghívott „vendégként” részt vesznek az érintett önkormányzatok képviselői is – tette hozzá.

Nyilas Mihály úgy fogalmazott, a migráció országos és nemzetközi probléma, amelynek megoldásához minden szinten hozzá kell járulni, nem szabad az önkormányzatokat magukra hagyni. Ezért az alakuló ülésen indítványozták, hogy az egyik leginkább érintett település, Magyarkanizsa 14 millió dínáros, azaz mintegy 33 millió forintos segítséget kapjon a tartományi költségvetés állandó tartalékából. A javaslatot szerdán vitatja meg a tartományi kormány – emelte ki a tanács elnöke.

MTI