Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az ünnepi ülést Andrij Parubij, az előző parlament elnöke nyitotta meg, majd a képviselők meghallgatták az állami himnuszt.

Az eskü szövegét a hagyományok szerint a korelnök honatya, a 78 éves Julij Joffe, az Ellenzéki Platform – Életért képviselője olvasta fel, aki már a hatodik mandátumát tölti az ukrán parlamentben. A jelenlegi a 9. parlament az ország 1991-es függetlenné válása óta.

Az ünnepélyes ülésen jelen volt Volodimir Zelenszkij államfő, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, a kormány tagjai és magas rangú vendégek, köztük a korábbi ukrán elnökök Viktor Janukovics kivételével, a volt házelnökök, továbbá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének képviselői. A sajtót nem engedték be a nyitóülésre.

Az új parlament első ülésszaka technikai szünet után magyar idő szerint délben nyílik meg. A napirenden 27 téma szerepel, köztük az ideiglenes elnökség, a frakciók és parlamenti csoportok megalakítása. A képviselők meghallgatják a távozó házelnök beszámolóját, megválasztják az utódját és helyetteseit. Napirenden van továbbá a parlamenti bizottságok elosztása, az új kormány, a miniszterek, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője és az új államügyész kinevezése.

Ezenkívül a nyitóülésen Volodimir Zelenszkij államfő beszédet tart az ország bel- és külpolitikai helyzetéről.