Közölte azt is, hogy bár Varsó alacsonyabb árat követelt, visszavonta az orosz nyersolaj felső árszintjének meghatározását célzó európai javaslattal szembeni kifogását. „Lengyelország elfogadta az Európai Unió által javasolt, a tengeri úton szállított orosz nyersolaj 60 dolláros hordónkénti felső árkorlátozását” – idézte a nagykövetet a TVP lengyel közszolgálati hírtelevízió Twitter-üzenetében. Az uniós nagykövetek pénteki tanácskozásán létrejött megállapodással az Európai Unió csatlakozik a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7 csoport által szorgalmazott javaslathoz – közölte Andrzej Sados, aki hozzátette: az árszintet kéthavonta felülvizsgálják.

Hirdetés

A lengyel hozzájárulás lehetővé teszi az EU számára, hogy előrehaladjon a javaslat jóváhagyásával. Az intézkedést már ezen a hétvégén hivatalossá tehetik – tette hozzá.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint az EU és a G7-csoport hivatalos bejelentése vasárnapra várható, mielőtt december 5-én életbe lép az orosz olajimport túlnyomó többségére vonatkozó EU-embargó. A nagykövetek abban is megállapodtak, hogy a hétvégén újabb tárgyalási fordulót indítanak Oroszországgal szembeni további uniós szankciók meghozataláról azzal a céllal, hogy új korlátozásokat vezessenek be az orosz gazdaságra és a kulcsfontosságú orosz tisztségviselőkre vonatkozóan.

Korábban írtuk