Folynak a megbeszélések Washington és Phenjan között – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak. 

„Majd meglátjuk mi történik, még a június 12. is lehetséges, mi meg akarjuk tartani” – fogalmazott, utalva arra, hogy a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett csúcstalálkozót akár az eredeti, június 12-i időpontban is megtarthatják Szingapúrban. 

Reggel Trump Twitter-üzenetben üdvözölte Phenjan tárgyalási készségét, és egy nappal azt követően, hogy levélben lemondta a csúcstalálkozót, azt írta: „bármikor, bármilyen módon” készen áll a tárgyalásokra. „Nagyon jó hír a meleg hangú és építő közlemény Észak-Koreából” – utalt a Phenjanból érkező békülékeny üzenetekre mikroblog-bejegyzésben, majd hozzátette: „hamarosan meglátjuk, hová vezet ez, remélhetőleg hosszú és tartós felvirágzáshoz és békéhez”. 

Odaszúrt a demokrata párti politikusoknak is, akik azzal vádolták meg, hogy alá akarja ásni a tárgyalásokat. „A demokraták teljesen nyilvánvalóan ellenünk szurkolnak az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások ügyében” – szögezte le. 

Pénteken reggel Kim Kje Gvan, Észak-Korea első külügyminiszter-helyettese közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: Phenjan „időt és lehetőséget akar adni” az Egyesült Államoknak a tárgyalások újragondolására. Leszögezte továbbá: Észak-Korea „részrehajlás nélkül és eltökélten” azon van, hogy „minden tőle telhetőt megtegyen” a Koreai-félsziget békéje és stabilitása érdekében. 

Donald Trump csütörtökön Kim Dzsong Unhoz címzett, elemzők által feltűnően udvariasnak minősített levélben mondta le a június 12-re tervezett csúcstalálkozót. De a levélben is, és pár órával később a Fehér Házban elmondott beszédében is jelezte, hogy nyitott a tárgyalások felújítására és a csúcstalálkozó megtartására.