Donald M. Middlebrooks kerületi bíró beadványában Trumpot a „bírósági rendszerrel való visszaéléssel” vádolta meg, amiért politikai célokból komolytalan pereket indított, ami szerinte „aláássa a jogállamiságot, és egyenértékű az igazságszolgáltatás akadályoztatásával”.

Hirdetés

A 45 oldalas írásbeli ítéletben hangsúlyozta, „itt egy olyan perrel állunk szemben, amelyet soha nem lett volna szabad benyújtani, amely teljesen komolytalan volt, mind tényszerűen, mind jogilag, és amelyet rosszhiszeműen, helytelen célból indítottak”.

Az ítélet értelmében Trumpnak és ügyvédjének, Alina Habbának a megítélt pénzbírságot ki kell fizetni az ügy alpereseinek.

Trumpnak a Pulitzer-díj kuratóriuma, Letitia James New York-i főügyész, nagy technológiai cégek és a CNN amerikai hírtévé ellen indított legutóbbi jogi eljárásait idézve a bíró a korábbi elnököt „ötletekben bővelkedő és kifinomult pereskedőnek” nevezte, aki arra használja fel a bíróságokat, hogy „revansot vegyen politikai ellenfelein”. Hozzátette: „Ő (Donald Trump) a bírósági eljárással való stratégiai visszaélés mestere”.

Trump annak idején beperelte Hillary Clintont, a Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltjét, azt állítva, ő és más párttársai megpróbálták manipulálni a választást úgy, hogy hamisan megvádolták kampányát az Oroszországgal való kapcsolataival.

Middlebrooks, akit Bill Clinton elnök nevezett ki 1997-ben, szeptemberben elutasította az ügyet, a keresetet 200 oldalas politikai kiáltványnak nevezte, amelyben Trump felvázolta sérelmeit azokkal szemben, akik ellene voltak.

Korábban írtuk