Akár egymillió rúpia (körülbelül húszezer forint) pénzbírságot is kiszabhatnak a jövőben az indonéziai Pariaman városában azokra a meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű (LMBT) emberekre, akik viselkedésükkel „megzavarják a közrendet vagy a közerkölcsöt” – közölte a nyugat-szumátrai Pariaman városának alpolgármestere, Mardison Mahyudin pénteken.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„A mi szokásainkban nincs helye ilyen viselkedésnek” – tette hozzá Mahyudin, a minangkabau etnikumra utalva, amely az indonéz sziget egyik legnagyobb etnikai csoportja. Telefonon válaszolva újságírók kérdéseire azt is elmondta, a most meghozott rendelettel az „el akarják törölni az LMBT-t” a városban.

A rendeletet kedden fogadták el, és a helyi kormányzónak 15 napja van dönteni, hogy aláírja-e. Jogvédők úgy vélik, a rendelet újabb aggasztó jele annak, hogy a világ legnépesebb muszlim országában csökken az LMBT közösség tagjainak elfogadottsága. A homoszexualitást amúgy nem tiltja törvény Indonéziában.

Andreas Harsono, a Human Right Watch (HRW) emberi jogi szervezet munkatársa azt mondta, a rendelet diszkriminatív és ezért alkotmányellenes, és hozzáfűzte, a pariamani tanács döntése újabb jele annak, hogy Indonéziában mintha kétféle jogrendszer lenne: az alkotmányos és az iszlám törvénykezés, a saría.