Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az új rekord a Bajorország tartományi Kitzingenben 2015-ben regisztrált 40,3 Celsius fokos történelmi csúcsot váltja le, ha a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) elismeri a mérés hitelességét.

A rekord azért nem hivatalos, mert a geilenkircheni mérőállomás a német hadsereghez (Bundeswehr) tartozik, és nem a DWD-hez. A szolgálat illetékesei csütörtökön döntenek arról, hogy elismerik-e a Bundeswehr meteorológusainak mérését.

Németországban 1881 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket a földfelszíni hőmérséklet alakulásáról. Az adatok azt jelzik, hogy az ország éghajlata melegedik, az év minden hónapjának átlaghőmérséklete emelkedett, és míg hidegrekordot több mint 70 éve nem regisztráltak, a melegrekordok 1990 óta megszaporodtak.

Az ország nagy részét a kánikula mellett az aszály is sújtja. A Duna bajorországi szakaszán például a hajóforgalom korlátozására lehet szükség az egyre alacsonyabb vízállás miatt, és a tartomány több járásában a hatóságok a növényzet és az állatok védelmében megtiltották a lakosságnak, hogy vizet vegyenek a folyókból, patakokból.