Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Január és június között 1008 migráns lépte át a tunéziai határt, túlnyomó többségük Líbiából érkezett, míg a tavalyi év első felében 417.

A szervezet vezetője elmondta: ezeknek az embereknek körülbelül 90 százaléka a Szaharától délre fekvő országokból érkezik. Többségük a Földközi-tengeren keresztül Európába szeretne eljutni.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint jelenleg mindössze 5200 embert tartanak fogva a hivatalos líbiai befogadóközpontokban, többségük Szudánból, Szomáliából és Eritreából érkezett. Azt azonban nem lehet tudni, hányan tartózkodnak illegális létesítményekben.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő – köztük tunéziai – migránsok kiindulópontjává vált. A Líbiából Tunéziába érkezettek közül is sokan megkísérlik az átkelést Európa felé.

Múlt héten a tunéziai parti őrségnek kellett segítenie egy bajba jutott csónakon, melyen 90 afrikai migráns utazott. Az FTDES adatai szerint idei év első felében 1266 migráns Európa felé indulását sikerült megakadályozni Tunéziából.