Megegyezés születhet az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozóján arról, hogy központokat hozzanak létre Európán kívül a menedékkérők beadványainak elbírálására – közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Politico hírportál ismertette az uniós állam-, illetve kormányfők elé terjesztendő zárónyilatkozat kiszivárgott vázlatát, amelynek értelmében olyan platformokat állítanának fel az EU határain kívül, ahol a hatóságok szakemberei az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve gyorsan különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól, utóbbiakat pedig visszaküldhetnék hazájukba.

A cikk szerint a javaslat célja a migrációt és menedékjogot övező „akut politikai válság” megtörése, ezáltal áthidalhatók lennének a határellenőrzés szigorítását pártoló keményvonalas és a humanitárius szempontokat előtérbe helyező vezetők közötti nézetkülönbségek. Ráadásul feltehetőleg kevesebben vágnának neki az életveszélyes földközi-tengeri átkelésnek.

Egyesek szerint a tervezet miatt éles bírálatok középpontjába kerülhet az EU, amiért más országokba „szervezi ki a problémáit”. Az elemzők a lehetséges partnerek között elsősorban Tunéziát és Albániát említették.

A Politico megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban már javaslatot tett hasonló létesítmények létrehozására.

A zárónyilatkozat tervezetében a határellenőrzés finanszírozásának növelését is sürgették a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban, valamint a líbiai parti őrség további támogatását.

A szövegtervezetben emellett arra is kitérnek: „a menedékkérők tagállamok közötti másodlagos mozgása súlyosan veszélyezteti a menekültügyi rendszer integritását, az uniós országoknak ezért minden lehetséges belső törvényhozási és adminisztratív eszközzel fel kell lépni ez ellen, és szorosan együtt kell működniük”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megküldte a vázlatot a tagállamoknak, és tárgyalni fog több vezetővel a jövő csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt, például az osztrák és a német kancellárral, illetve az olasz, a spanyol, a svéd és a magyar kormányfővel.

Egy névtelenséget kérő uniós tisztségviselő szerint a tervezet „gyökeres változást hozhat”, mások szerint ugyanakkor ez az értékelés túlzottan derűlátó.

Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos keddi sajtóértekezletén elmondta, hogy nem volt napirenden az ügy a nyugat-balkáni országok belügyminisztereivel folytatott brüsszeli találkozóján. Újságírói kérdésre válaszolva rámutatott, amennyiben hivatalossá válik a javaslat, akkor tárgyalni fognak róla, az Európai Bizottság nem utasított el semmit, ez a tervezet azonban egyelőre nem tartalmaz sok konkrétumot. Avramopulosz emellett visszakérdezett, hogy tud-e bárki olyan országról, amelyik kifejezte azon akaratát, hogy a területén ilyen központot létesítsenek.