Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber
Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust szállító katonai mentőautó a berlini Charité Klinikához érkezik 2020. augusztus 22-én.
Hirdetés

A német hírmagazin és a Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózat értesülése szerint a berlini tartományi bűnügyi hivatal elrendelte a mérgezéses tünetekkel ápolt politikus biztonságára ügyelő rendőrök számának növelését, és szigorúbb ellenőrzési szabályokat írt elő.

A mesterséges kómából hétfőn felébresztett Navalnij már tud beszélni, várhatóan egyre több látogatója lesz, és valószínűleg fel tudja idézni szervezete összeomlásának körülményeit, ami „veszélyes lehet a merénylet mögött álló embereknek” – áll a beszámolóban.

A Der Spiegel és a Bellingcat információja szerint német biztonsági szervek abból indulnak ki, hogy Alekszej Navalnij megmérgezése valamely orosz nemzetbiztonsági szolgálat művelete volt. Megállapították, hogy a támadáshoz a Novicsok elnevezésű harci idegméreg egy még erősebb hatású változatát használták, mint az orosz katonai hírszerzés egy különítményének 2018-as akciójában, amely Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen irányult.

Különböző német hatóságok képviselői a napokban folytatott bizalmas megbeszéléseken hangot adtak annak a meggyőződésüknek, hogy a Navalnij-ügyben használt mérget csak egy oroszországi különleges katonai laboratóriumban lehetett előállítani – írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy az orosz állami közreműködésre utaló jelek magyarázzák Angela Merkel szokatlanul kemény minapi sajtónyilatkozatát, amelyben a német kancellár gyilkossági kísérletnek minősítette az Alekszej Navalnijjal történteket, és kijelentette, hogy az eset körüli kérdéseket egyedül az orosz kormány tudja megválaszolni.

Németországnak a Navalnij-ügyben tett intézkedései a 2018-ban kipattant Szkripal-ügyre és Délkelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító esetére emlékeztetnek – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Lavrov kifogásolta, hogy a német kormányszóvivő azzal indokolta meg Berlin passzivitását az orosz főügyészség jogsegély-kérelmével kapcsolatban, hogy az a független német igazságszolgáltatáshoz érkezett meg, ám ezzel párhuzamosan nyomozást követelt Moszkvától a Navalnij-ügyben. Mint mondta, ez őt korábbi „precedensekre” emlékezteti.

Felidézte, hogy a Szergej Szkripal átállt orosz hírszerzőtiszt és lánya ellen Salisburyben elkövetett mérgezés után mindent titkosítottak és Moszkva még támadás az orosz állampolgárságú célpontjairól sem tudott meg semmit. A malajziai utasszállító ukrajnai tragédiájával kapcsolatban nehezményezte, hogy Hollandia többször is az együttműködés megtagadásával vádolta meg Oroszországot, válaszul arra, hogy Moszkva több alkalommal is információigényléssel fordult a holland hatóságokhoz és kinyilvánította együttműködési készségét.

Lavrov alaptalannak nevezte azt a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter által megfogalmazott feltételezést, miszerint Navalnij megmérgezését „magas szintű orosz tisztségviselők” rendelhették el. Úgy vélekedett, hogy „az amerikai kollégák” a törvény felett állónak képzelik magukat, ha úgy vélik, hogy a szavuknak hinni kell.

„Amikor Arnold Schwarzenegger mondta azt (a Terminátor 2-ben), hogy Trust me! (Bízz bennem!), nagyobb volt az esélye, hogy megbízzanak benne, mint azoknak, akik a nemzetközi színtéren próbálják meg eljátszani Schwarzeneggert” – fogalmazott Lavrov.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Pompeo-nyilatkozattal kapcsolatban „eleve hibásnak és elfogadhatatlannak” nevezte azokat a célozgatásokat, amelyek szerint orosz hivatalos személyeknek közük lehet az általa „berlini betegként” emlegetett Navalnijjal történtekhez, amit a német és több vele szövetséges kormány Novicsok idegméreggel elkövetett támadásként kezel.

A szóvivő „félreértésként” értékelte Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek az Il Foglio című lapnak tett azon kijelentését, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte neki, hogy bizottságot állít fel az ügy kivizsgálására. Emlékeztetett rá, hogy Oroszországban előzetes vizsgálat indult az ügyben, mert a bűnügyi nyomozáshoz bizonyíték kellene ahhoz, hogy Navalnijt valóban megmérgezték, de az orosz vizsgálatok nem találtak mérget a szervezetében, Berlin pedig nem bocsátja rendelkezésre vizsgálati eredményeit.

Peszkov ismét kifejezte Oroszország készségét a német féllel való együttműködésre. A TASZSZ szerint Putyin és Conte utoljára augusztus 27-én beszélt telefonon egymással.

Peszkov szerint Moszkva érdekelt a történtek okainak feltárásában. Közölte, hogy Moszkva semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott Navalnij állapotáról. Azzal a bejelentéssel kapcsolatban, hogy Berlin a történtekkel kapcsolatban adatokat adott át a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), az elnöki szóvivő mondta, hogy Moszkva előnyösebbnek tartaná, ha közvetlenül kapná meg ezt az információt. Mint mondta, Oroszország az OPCW-től sem kapott tájékoztatást.

Alekszandr Sulgin, Oroszország állandó OPCW-képviselője azt mondta, hogy a német anyagok még nem érkeztek meg a szervezethez. A TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette, hogy Moszkva, szigorúan a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretei között, kész a Navalnij körül kialakult helyzet mérlegelésére, ha Berlin ezt fogja kezdeményezni.

Korábban írtuk

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték.

Ismeretlenek megverték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egyik munkatársát Cseljabinszkban, néhány nappal a regionális választások előtt – közölte csütörtökön mozgalmuk, a Jövő Oroszországa.

Az eset szerdán este történt, a támadók nem vették el Alekszej Baraboskin országos koordinátor értéktárgyait, sem a telefonját, sem a pénzét. A mentők az első vizsgálat alapján úgy vélik, hogy koponyatörést szenvedett. Baraboskin több fenyegetést is kapott az utóbbi hetekben – írta a mozgalom közleményében, amelyhez csatolt egy fényképet is az aktivista összevert arcáról.

Oroszországban számos regionális parlamenti választás lesz a hét végén, így az Ural és Szibéria között elterülő cseljabinszki területen is. Noha Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország várhatóan majdnem minden régióban nyerni fog, tekintélyét megtépázták a korrupciós botrányok, a gazdasági válság és egyes térségekben a választói ellenérzések vele szemben.

Éppen egy nappal a cseljabinszki eset előtt Olga Guszeva, a mozgalom novoszibirszki programmenedzsere közölte a CNN amerikai hírtévével, hogy ismeretlenek bűzös vegyi folyadékkal támadtak meg a városban velük szövetséges aktivistákat, legalább három ember kórházba került. Két, tréningruhába öltözött, maszkot viselő férfi rohant be a Novoszibirszk Koalíció 2020 irodájába, amely egyben a Navalnij-csapat helyi központja is – mondta.

Navalnij néhány nappal azt megelőzően látogatott Novoszibirszkbe, hogy augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat a délnyugat-szibériai Tomszk városában.

A hozzátartozói kérésére Berlinbe került 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány a vizsgálati eredmények alapján közölte, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.