Fotó: ShutterStock.com/Petia_is (illusztráció)
Hirdetés

Boriszov a kormányülésen azt mondta, a legszigorúbb határellenőrzést vezetik be, egyúttal hozzátette: telefonon egyeztetni fog Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

„Komoly fenyegetést jelent egy újabb, Törökország felől érkező migránshullám” – szögezte le a miniszterelnök, aki szerint a veszélyt növeli, hogy az európai országok a koronavírus elleni küzdelemmel vannak elfoglalva.

Ugyanekkor Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter bejelentette: Bulgária kész akár ezer katonát küldeni a bolgár-török határra. Hozzátette, hogy a határőrök pénteken már körülbelül 30 embert fordítottak vissza a határról.

Bulgáriának 269 kilométer közös határa van Törökországgal, ez egyben az EU külső határa is. Bulgária és Törökország egyaránt NATO-tag.

Szófia azután hozta meg döntéseit, hogy Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője közölte a CNN Türk hírtelevízió élő adásában: Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”.

Péntek délelőtt Athén is bejelentette, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét. Magukat megnevezni nem kívánó görög kormányzati források szerint Athén egyúttal kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is.

Az ENSZ adatai szerint az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban dúló harcok következtében december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a térségben.

Az elmúlt hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta a szíriai kormányerőket és a velük szövetséges orosz légierőt, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg szélsőséges ellenzéki fegyveresek támadására válaszolt. Csütörtökön 33 török katona meghalt, mintegy 30 pedig megsebesült egy légicsapásban a Törökországgal határos Idlíbben, és Ankara szerint a támadást a szíriai kormányhadsereg hajthatta végre.