Fotó: ShutterStock (archív)
Hirdetés

A volt politológia-professzor Szczerski 2017 óta irányította az államfői hivatalt, Andrzej Duda 2015-ös megválasztása óta az elnök külpolitikai államtitkáraként is dolgozott.

Hétfőn Pawel Szrot államtitkár váltotta őt fel a kabinetfőnöki poszton, Szczerskit pedig az államfő az új Külügyi Iroda megszervezésével bízott meg. Az intézmény magját az államfői hivatal jelenlegi külügyi osztálya adja majd.

Szczerski az új intézmény státuszát az államfői hivatal kötelékében már több éve működő Nemzetbiztonsági Irodáéhoz (BBN) hasonlította. Az elgondolás az, hogy a fegyveres erők felügyeletét érintő államfői hatáskört megvalósító BBN mellett létezzen az államfői hivatalban egy másik különleges egység. Ez pedig az abból adódó feladatokat valósít meg, hogy az elnök Lengyelország legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi kapcsolatokban – magyarázta Szczerski.

A politikus szerint az elnöki Külügyi Iroda együttműködik majd a miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel, létrehozásának terve pedig Dudának az utóbbi öt évben megvalósított „nagyon aktív” külpolitikájából ered. Sikeres elnöki kezdeményezésként Szczerski a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzését és a Három Tenger Kezdeményezést említette.

Korábban írtuk

A lengyel államfőnek, részint a közvetlen választás miatt is viszonylag jelentős, nem pusztán ceremoniális jogosítványai vannak. A külpolitikai hatásköre mellett ő a hadsereg főparancsnoka. Megvétózhatja a parlament által elfogadott törvényeket, és az elnöki vétót a szejm az újabb szavazáson csak háromötödös többséggel utasíthatja el.