Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Loretta Lohberger Az érseket azzal vádolják, hogy a klímaváltozás tagadójának nézeteit népszerűsíti a pápa mérföldkőnek számító levelének évfordulóján című cikkében azt írja, hogy az érsekség lapja, a The Catholic Standard nemrég egy írást közölt A „modern zöld vallás” leleplezése címmel, amely pozitív véleményt fogalmazott meg Ian Plimer geológusnak a Christopher Dawson Centre-ben, a Porteous érsek által alapított agytrösztben tartott beszédével kapcsolatban.

Ian Plimer professzor „azt állítja, hogy az emberi tevékenységet a globális felmelegedésért felelőssé tevő mozgalom «modern zöld vallássá» alakult át, amely betölti azt az űrt, amelyet a hagyományos kereszténység hanyatlása hagyott maga után a fejlett világ nyugati országaiban” – írta Catherine Sheehan, a hobarti érsekség kommunikációs koordinátora.

Cikkében Lohberger hosszasan idézi a Concerned Catholics Tasmania (Aggódó Tasmániai Katolikusok; CCT) – egy „progresszív katolikus csoport” – cikkét, amely kritikát fogalmazott meg Porteous érsekkel kapcsolatban, és nagyobb arányú „világi részvételt” követelt az egyházi irányításban.

A CCT élesen bírálta az érseket, amiért fórumot biztosított Plimer professzornak, és kijelentette, hogy „a cikk, az esemény, amelyről beszámolt, és az a tény, hogy az ilyen nagy hangsúlyt kaphatott az érsekségünk hivatalos kiadványában, nagyfokú aggodalmat keltett a tasmániai katolikusok körében”.

Korábban írtuk

„Bár joga van a véleményéhez, nem értem, miért kellene egy katolikus egyházi kiadványban szabad teret engedni annak, amit mond és ír, különösképpen pedig bármiféle kiegészítés nélkül” – írta Kim Chen, a CCT elnöke.

2021-es éves jelentésében a CCT „egy csodálatos és kihívásokkal teli találkozásról” áradozik a hírhedt katolikus hitszegővel, Joan Chittisterrel.

Ferenc pápa a Laudato Sìben kijelenti a szövegben, hogy „az egyház nem vállalja fel a tudományos kérdések rendezését, vagy azt, hogy a politika helyébe lépjen”, és inkább ragaszkodik „az őszinte és nyílt vitához”, ami feltételezi a nyitottságot az uralkodó narratívát megkérdőjelező véleményekre. Míg maga Ferenc pápa egyértelműen úgy véli, hogy az éghajlatváltozás komoly problémát jelent, tisztában van azzal, hogy ezt a kérdést a terület szakértőinek kell megvitatniuk, nem pedig pápai vagy más diktátummal kikényszeríteni.