Fotó: MTI/AP/Alberto Saíz
A kelet-spanyolországi Fuente la Reina település közelében pusztító erdőtüzet próbálják megfékezni tűzoltók 2023. március 29-én.
Hirdetés

Asztúria tartományban szombat délben még mindig hetvenegy helyszínen lobogtak a lángok, szemben az előző napi több mint kilencven tűzzel.

Viszont szinte mindegyiket sikerült ellenőrzés alá vonni, és megfékezni a terjedésüket – mondta Óscar Rodríguez, a régió katasztrófavédelmi szolgálatának vezetője egy sajtótájékoztatón.

A szomszédos Kantábria tartományban, ahol pénteken 35 tűzesetet jegyeztek fel, már csak két hely van erdőtűz, de ezek is ellenőrzés alatt vannak – közölte a tartományi vezetés a Twitteren.

Az erdőtüzek miatt, amelyek az elmúlt napokban egyszerre terjedtek el, csaknem négyszáz lakost kellett evakuálni, és sok tűzoltót mozgósítottak. Asztúriában összesen 11 ezer hektáron égett az erdő – jegyezte meg Óscar Rodríguez.

A hatóságok szerint szándékos gyújtogatás történt. Adrián Barbón, Asztúria tartományi elnöke egy szombati sajtótájékoztatón azt állította: „környezetterroristák összehangolt akciójáról” van szó, amely „több száz halálos áldozatot is követelhetett volna”.

A Valencia tartománybeli Castellónban egy másik hatalmas erdőtűz adott munkát a tűzoltóknak az elmúlt napokban, de pénteken itt is sikerült stabilizálni a helyzetet. A tartományi kormány szerint közel 4700 hektárnyi terület égett le.

Spanyolországban az elmúlt három évben kevesebb csapadék esett az átlagosnál, és a szárazság folytatódik. A hatóságok úgy vélik, hogy az eddig csak nyárra korlátozódó erdőtűzveszély az éghajlatváltozás miatt már tavasztól őszig tart.

Az európai erdőtüzek fekete évében, 2022-ben Spanyolország volt a leginkább sújtott európai ország, csaknem ötszáz erdőtűz több mint háromszázezer hektárt perzselt fel – derül ki az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adataiból.

Korábban írtuk