Fotó: ShutterStock.com/Kemal Aslan
Hirdetés

Törökországnak mind a 81 tartományában jelen van a vírus, Isztambulban diagnosztizálták a fertőzöttek közel 60 százalékát, 8852 embert, Ankarában 752, Izmirben pedig 853 esetet regisztráltak – közölte Fahrettin Koca egészségügyi miniszter. A halottak száma is messze Isztambulban a legnagyobb: 117.

Országosan egy nap alatt 2148-cal 15 679-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 63-mal pedig 277-re a halálos áldozatainak a száma. Jelenleg 979-en szorulnak intenzív ellátásra, 692-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, 333-an viszont már meggyógyultak – tette hozzá a miniszter.

Törökország az utóbbi nagyjából egy hétben ugrásszerűen megnövelte a napi koronavírus-tesztek számát, eddig csaknem 107 ezret végeztek el, ebből csak az utóbbi két napban majdnem 30 ezret. Az esetszámok meredek emelkedése részben ennek a következménye. A kór terjedésének lassítására számos szigorú korlátozást vezettek be. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonukat, leállították a nemzetközi repülőjáratokat és a belföldiek túlnyomó részét, nincsenek sem kulturális, sem sportesemények, zárva tartanak az oktatási és a kulturális intézmények, a vendéglátóhelyek, és megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozást.

Fotó: ShutterStock.com/Amir Mardani

Iránban 124 újabb halálos áldozata van Covid-19 betegségnek, velük 3136-ra nőtt az elhunytak száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 2875-tel 50 468-ra emelkedett – közölte a teheráni egészségügyi minisztérium. A válságos állapotban lévő betegek száma 3956, a betegségből meggyógyultaké pedig 16 711.

Fotó: ShutterStock.com/Jose HERNANDEZ Camera 51

Izraelben csütörtökre 6092-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami a szerdai adathoz képest 501 új beteget jelent. A fertőzöttek közül 95-en súlyos állapotban vannak, 81-en lélegeztetőgépre kapcsolva. A halálos áldozatok száma 11-gyel nőtt, jelenleg 32. Eddig 241-en gyógyultak meg a fertőző betegségből.

A kétszázezer lakosú, Tel-Aviv melletti ultraortodox Bné Brak várost rendőri zárlat alá vették, csak nagyon indokolt esetben szabad elhagyni a települést vagy beutazni oda. A városban katasztrófával fenyegetett a járvány terjedése, mert az emberek a legutóbbi napokig csoportosan imádkoztak és tanultak, figyelmen kívül hagyva a gyülekezési tilalmat. A regisztrált fertőzöttek száma mintegy 900 a városban, egy nap alatt negyedével nőtt a számuk.

Az újonnan diagnosztizált betegek között van a 61 éves Jakov Licman egészségügyi miniszter és felesége. Mindketten tünetmentesek, otthonukban tartózkodnak, és a miniszter onnan folytatja munkáját. Ismét karanténba vonult Benjámin Netanjahu miniszterelnök, egészen jövő szerdáig, és az ország több vezetője, köztük a külföldi titkosszolgálat, a Moszád főnöke, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, és Móse Bar Sziman-Tov, az egészségügyi minisztérium igazgatója is, miután közvetlen kapcsolatba kerültek Licmannal.

Fotó: ShutterStock.com/abu adel – photo

Csütörtökön 21 új megbetegedésről számolt be a Palesztin Hatóság, mindannyian egy izraeli építkezésen dolgozó munkások. A palesztin területeken az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint 143 fertőzöttet tartanak nyilván. Rámalláhban bejelentették, hogy 250 új lélegeztetőgép áll hamarosan rendelkezésükre, a Gázai övezetben pedig 60-80 lélegeztetőgép működik.

Fotó: ShutterStock.com/mohsen nabil

Egyiptom is külön erőfeszítéseket tesz az új koronavírus elleni küzdelemben, mert bár az igazolt fertőzöttek és a halálesetek száma kicsi az ország lakosságszámához viszonyítva, a lakosság kis területeken tömörül, és ez nagy veszélyt jelent. A 100 millió lakosú Egyiptomban csütörtök reggel 779 igazolt fertőzöttet és 52 halálesetet tartottak nyilván.

A kormány utasította az egészségügyi felszereléseket gyártó cégeket, hogy főleg a közkórházaknak szállítsanak. Az egyiptomi közegészségügyben évtizedek óta elmaradnak a szükséges beruházások, a közintézmények adományokból tartják fenn magukat. Aki teheti – a Világbank adatai szerint a lakosság több mint fele – magánkórházak, -rendelők szolgáltatásait veszi igénybe. A kormány bejelentette, hogy egymilliárd egyiptomi fonttal (20,1 milliárd forint) megnöveli a közegészségügy finanszírozását.