Fotó: MTI/AP/Harpo Productions/Joe Pugliese
Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és amerikai felesége, Meghan Markle sussexi hercegnő interjút ad Oprah Winfrey amerikai televíziós személyiségnek
Hirdetés

Míg a szétköltözés aránylag visszafogottra, maga a válás már annál zajosabbra sikerült a hercegi pár és a brit királyi család között. Harry és felesége, az elvált félvér amerikai színésznőből sussexi hercegnévé lett Meghan Markle 2020 januárjában jelentette be a brit királyi családtól való visszavonulását, aminek nyomán elvesztették királyi fenség címüket és az addig élvezett anyagi támogatást is. A döntést akkor Meghan Markle és a brit bulvár­sajtó megromlott viszonyával magyarázták. A pár Kanadába, majd Kaliforniába költözött gyermekükkel, Archie-val. Számos mérsékelt sikerű és hírverésű sajtóprojekt és jótékonysági akció után az immár második gyermekét váró fiatal párnak múlt héten végül sikerült médiabombát robbantania.

Harry és Meghan Markle március 8-án az amerikai sztárriporternek, Oprah Winfrey-nek adott kétórás interjút, melyben a színésznő elárulta, hogy a windsori kastélyban töltött időszakban a rasszizmus, az elszigeteltség és privát szférájának folyamatos semmibevétele miatt már-már öngyilkos gondolatok kerülgették.

A riporter, aki nem mellesleg Amerika egyetlen fekete milliárdosa, és még ráadásul nő is, a kaliforniai luxusvilla kertjében mély átéléssel hallgatta a milliomos színésznő szavait elnyomásról és kirekesztésről; szokásával ellentétben nem hitetlenkedett, és nem kérdezett rá a nyilvánvaló ellentmondásokra sem. Ehelyett Markle szavait helyenként áhítattal megismételve asszisztált a kultúrharcba illő beszámolóhoz a rosszul működő, avítt királyi családról, amely képtelen volt megvédeni kevert etnikumú nőtagját az intézményes rasszizmussal szemben.

Markle a monarchia intézményeit és a bulvársajtót tette felelőssé az elszenvedett sérelmeiért. Magát a kis hableányhoz hasonlította, aki beleszeret a hercegbe, és ezért elveszíti a saját hangját. „Naivan mentem bele a dologba, soha nem néztem utána, hogy ez mivel jár, még a férjemre sem kerestem rá az interneten” – mondta a színésznő. Állításának életszerűségét pedig sem Winfrey, sem a beszélgetés első felében inkább csak biodíszletként jelen lévő Harry herceg nem érezte szükségesnek firtatni. Mint ahogy azon sem vonta fel szemöldökét a riporter, amikor a korábban B kategóriás sorozatokban játszó Markle a világ legtermészetesebb dolgaként említette meg, hogy a királyi családdal való szakításuk után kanadai, majd kaliforniai milliárdos barátaik is ingyen bocsátották rendelkezésükre rezidenciáikat.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
A sussexi hercegi pár tévéinterjújáról tudósító brit lapok egy londoni üzlet előtt

Meghan Markle hosszan részletezte a brit bulvársajtótól elszenvedett sérelmeit, amelyekért kimondva ugyan nem, de kontextusában annak rasszizmusát tette felelőssé. Férje és a témában meglehetősen jártas riporter ezen a ponton sem érezte szükségesnek, hogy rámutasson: nem Meghan Markle az első tagja a királyi családnak, akinek meggyűlt a baja a bulvársajtóval. A szenzációhajhász újságírók egykor Diana hercegnőt „kurvásnak” (whorish), Sarah Ferguson yorki hercegnőt a „disznók hercegnőjeként” (Duchess of Pork), Vilmos herceg nejét, Kate Middletont pedig „felkapaszkodónak” (social climber) nevezték, így ő még olcsón megúszta azzal, hogy színésznői múltját emlegetik fel, és méltatlannak nevezik a címre.

De az igazi bomba csak ezután robbant: Markle beszámolt róla, hogy terhessége alatt a palotában – általa megnevezni nem kívánt személyek – állítólag azt latolgatták, hogy vajon mennyire lesz sötét gyermekének a bőrszíne. A színésznő, aki saját bevallása szerint nem nézett utána az uralkodóház tagjaira vonatkozó szabályoknak, a kis Archie kevert hátterének tudta be azt is, hogy nem kapott ingyenes testőri védelmet. Harry herceg ezen a ponton ahelyett, hogy felhívta volna neje figyelmét az V. György óta érvényben lévő rendelkezésre, miszerint védelem csak a család hercegi rangú férfitagjainak jár, inkább feleségével egyetértve utólagos rosszallását fejezte ki, amiért családja nem támogatta párját a rasszista sajtóval szemben.

Az interjú igazi PR-katasztrófát okozott a királyi családnak, és új lángra lobbantotta a tavalyi, szobordöntögetésekkel szegélyezett kultúrharcot. Pedig amikor 2018-ban Meghan Markle és Harry herceg egybekeltek, a brit uralkodóház és a sajtó nagy lehetőséget látott az új hercegné kevert etnikumában, amin keresztül a királyi család progresszivitását és a multikulturális nemzet egységét kívánták demonstrálni. Erre persze Markle is rájátszott: interjúiban magát büszke félvér nőként jellemezte, esküvőjét pedig igazi afroamerikai ünnepéllyé alakította: elhangzott a Stand By Me című fekete sláger, a fekete lelkész pedig Marthin Luther Kingről beszélt. Mindezt úgy, hogy Markle addig valójában a középosztálybeli fehérek életét élte: édesapja áldozatos munkájának köszönhetően mindig a legjobb környékeken lakott, elit iskolákba járt.

Most azonban a királyi család magyarázkodni kényszerül, a Nagy-Britannia lakosságának tíz százalékát, a brit Nemzetközösség népességének kétharmadát kitevő színes bőrűek bizalma pedig sebet kapott. A fiatal pár mindenesetre nem járhatott rosszul. A The Wall Street Journal értesülései szerint az interjút közlő CBS hét- és kilencmillió dollár közötti összeget fizetett Oprah Winfrey-nek a beszélgetésért. Ebből remélhetőleg Harry herceg és Meghan Markle is kapott egy keveset.