A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint január és május között mintegy 86 420 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 82 százalékkal több, mint a tavalyi év első öt hónapjában. Májusban a Frontex adatai szerint mintegy 23 500-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 75 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

Hirdetés

A jelentés szerint az év első öt hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legkiemelkedőbb, ahol 167 százalékos növekedés mellett 40 675 illegális határátlépést jegyeztek fel. Ez az EU határain regisztrált összes eset felét teszi ki. Májusban mintegy 12 ezren próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, számuk a múlt év azonos hónapjához képest megkétszereződött.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán az előző év első öt hónapjához képest négyszer annyian, 2155-en lépték át illegálisan az EU külső határait. Májusban ugyanitt 207 észlelés történt, 67 százalékkal több, mint az előző év azonos hónapjában.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első öt hónapjában 13 668 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok, ez 116 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A jelentés kiemelte Ciprust, ahol 9230 esetet jelentettek, ami a tavalyi évhez képest 213 százalékos növekedést jelent. Ebben a térségben májusban összesen 2226 esetről számoltak be a hatóságok, ami az előző év azonos hónapjához képest 55 százalékos emelkedést jelent – írták.

Korábban írtuk

A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az észlelések száma viszonylag stabil maradt január és május között. A vizsgált időszakban 16 828 illegális határátlépés történt, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző év azonos öt hónapjához képest. Ezen az útvonalon májusban az illegális migránsok száma 6066 volt, ami nagyjából megegyezik az előző év azonos hónapjának adatával.

Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is egyre többen kísérelnek meg átjutni a szigetországba. Nagyjából 17 243 ilyen kísérletet regisztráltak a csatorna mindkét partján, ami 122 százalékos növekedést jelent 2021 azonos öthónapos időszakához képest. Ezen az útvonalon májusban 4456 migránst vettek nyilvántartásba – tette hozzá az uniós ügynökség.