Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
lhan Omar minnesotai (b) és Rashida Tlaib michigani demokrata párti képviselő
Hirdetés

Tlaib belépését – Ilhan Omar kongresszusi képviselőnővel együtt – Izrael előzőleg megakadályozta, de pénteken humanitárius kérelmet nyújtott be az ország meglátogatására, hogy találkozhasson palesztin nagyanyjával. Arie Deri belügyminiszternek küldött levelében azt írta: „Ez lehet az utolsó esélyem, hogy találkozzam a nagymamámmal.”

„Engedélyt kérek Izraelbe való belépésemhez, hogy meglátogassam rokonaimat és különösen a nagymamámat, aki a 90-es éveiben jár. Ez lehet az utolsó alkalom, hogy láthassam őt” – írta levelében Derinek. „Tiszteletben tartom a korlátozásokat, és nem támogatom látogatásom során az Izrael elleni bojkottot” – ígérte meg az izraeli belügyminiszternek.

Ezzel újabb fordulatot vett a napok óta húzódó vízumügy, melyben Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetének sürgetésére Izrael megtagadta a belépést a demokrata párt két muzulmán képviselőjétől, noha korábban jóváhagyta azt.

Tlaib és Omar csak Kelet-Jeruzsálem és ciszjordániai városok meglátogatását tervezték, nem kívántak találkozni az izraeli oldal képviselőivel. Mindketten ismert támogatói az Izrael-ellenes Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű mozgalomnak.

Az izraeli kormány szerint a BDS Izrael létjogosultságát, létét kérdőjelezi meg, de támogatói szerint csak a palesztinok fölötti, több mint fél évszázados katonai uralomnak kíván véget vetni.