Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Hirdetés

Hozzátette: Emmanuel Macron, francia elnök már 2017 szeptemberében párbeszédet szorgalmazott Európa jövőjéről a Sorbonne egyetemen tartott beszédében.

A francia elnök akkor egy közös eurózóna-költségvetést szeretett volna, azért hogy Franciaországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak ne kelljen olyan átalakításokat, neoliberális megszorításokat eszközölnie, amilyeneket a németek és a hollandok elvárnak tőlük, de ez nem történt meg – emlékeztetett.

A szakértő szerint a kezdeményezésről szóló dokumentumot tudatosan egy nappal Ursula von der Leyen megválasztása előtt szivárogtatták ki. Emmanuel Macron valószínűleg ezzel a külpolitikai hiperaktivitással próbálja elterelni az elégedetlen, tüntetésekre járó franciák figyelmét az ország gazdasági stagnálásáról, a belpolitikai nehézségekről és az életszínvonal romlásáról – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A műsorban elhangzott, hogy a dpa hírügynökség által kedden kiszivárogtatott dokumentum szerint Berlin és Párizs felkarolja az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek azon javaslatát, hogy kétéves tanácskozássorozat induljon Európa jövőjéről.