Fotó: MTI/AP/Renata Brito, illusztráció
Hirdetés

Németország, Franciaország, Málta és Olaszország szeptember 23-án állapodott meg a máltai és olasz partokra érkező migránsok szétosztási mechanizmusáról. A megállapodás az új olasz kormány szeptemberi beiktatását, és ezzel együtt az olaszországi kikötőknek a migránsokkal érkező hajók előtti megnyitását követte. Az októberben és novemberben Olaszországba érkezettek szétosztása azonban eddig váratott magára.

A tényleges szétosztás az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság hivatalba lépésével kezdődött meg, miután a máltai megállapodás négy aláírója felhívást intézett Brüsszelhez, hogy indítsa el és koordinálja az európai szétosztást.

Olasz sajtóértesülések szerint az első migránsok, akik valóban elhagyják Olaszországot, abból a 353 főből kerülnek ki, akik november 24. és 26. közt civil hajókkal érkeztek: az Ocean Viking – a francia SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója – 213 fővel, a spanyol Open Arms 62, a szintén spanyol Aita Mari 78 emberrel kapott kikötési engedélyt az olaszországi kikötőkben. Közülük 210 személyt osztanak szét öt, önként jelentkező EU-tagországban: 69 embert Németország, 90-et Franciaország, 25-öt Spanyolország, 20-at Portugália, 6 főt pedig Írország vállalt. Olaszországban 143-an maradnak.

A szétosztásban nem tesznek különbséget menedékkérelemre jogosultak és illegális bevándorlók között. Olaszországi érkezésükkor elvégezték a migránsok egyenkénti fényképes regisztrációját, de menekültstátuszuk megállapítása a szétosztás után az egyes befogadó tagállamok feladata lesz. A szétosztás nem vonatkozik a várandós nőkre és a kiskorúakra.

Róma tervei szerint a szétosztáshoz a következő időszakban Ciprus, Luxemburg, Görögország és Románia is csatlakozhat.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint év elejétől december elsejéig majdnem 11 ezer migráns érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált több mint 23 ezerhez képest. A 11 ezer embernek több mint fele viszont az utóbbi három hónapban kötött ki Olaszországban.