Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A tanácskozáson Milos Zeman cseh elnök meghívására Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfő vesz részt a házigazda mellett.

Milos Zeman a három elnököt katonai tiszteletadással fogadta a kastély parkjában. A ceremónia befejezése után az elnökök megkezdték a tárgyalást. A szerdára tervezett két megbeszélés között az államfők együtt ebédelnek.

A cseh rendőrség a kétnapos csúcstalálkozó idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított Prágában és Lányban. Az elnöki kocsioszlopok áthaladása idején a Prága-Lány közutat minden kereszteződésben rendőrök biztosítják, szerdán és csütörtökön pedig a kastélyt és környékét is lezárják a a nagyközönség előtt.

Az első napi megbeszélés legfőbb témája: a négy visegrádi ország közös érdekeinek érvényesítése az Európai Unióban az új Európai Parlament és Európai Bizottság megalakulása utáni helyzetben.

Az államfők megvitatják az Európai Unió 2021-2027-es költségvetési kereteit, a globális kereskedelmi és vámháborúk következményeit, a visegrádi közlekedési infrastrukturális projektek állását és foglakoznak Nagy-Britannia kiválásával az EU-ból. A visegrádi államfők megemlékeznek a kelet-európai rendszerváltás 30. évfordulójáról is.

A cseh elnöki hivatal közleménye szerint a négy visegrádi államfőhöz csütörtökön Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb elnök is csatlakozik. Ez az eszmecsere a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának jövőjére fog összpontosítani.

A kétnapos találkozó eredményeiről az elnökök csütörtök délután sajtóértekezleten számolnak be.

Csehország júliusban Szlovákiától vette át egy évre a V4-es csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) elnöki tisztségét. Prága a cseh elnökség legfőbb céljai között a V4-ek EU- és NATO-beli pozíciójának megerősítését, valamint a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásának támogatását említette.