Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna, archív, illusztráció
Hirdetés

Sebastian Kurz korábbi kancellár és Werner Kogler, a két pár tvezetője a koalíciós tárgyalások megkezdését jelentő első négyszemközti megbeszélésen megállapodott a tárgyalások további menetéről, és kijelölte a koalíciós tárgyalásokon részt vevő csoportok tagjait is.

A tárgyalások további fordulóiban száz megbízott vesz részt. A koalíciós tárgyalásokat mindkét párt részéről az a hattagú delegáció vezeti majd, amely a korábbi egyeztetéseken is jelen volt. Mindkét párt hat-hat további csoportot is létrehoz; ezek egyeztetnek majd a programpontokat érintő hat legfontosabb témakörről, köztük Európáról, a migrációról, az integrációról és a biztonságról, továbbá a gazdasági-pénzügyi kérdésekről. Külön csoport felügyeli majd a klímavédelmet, de a szociális biztonság, az új igazságosság és a szegénység leküzdése, valamint az oktatás, a tudomány, a kutatások, a digitalizáció témakörével is külön csoport foglalkozik majd.

Kurz és Kogler a tervek szerint figyelemmel kísérik a fejleményeket, és javaslatot tesznek az esetleges megoldásokra.

„A művészet az lesz, hogyan lehet majd összességében megtalálni a kompromisszumot” – tette hozzá. Kurz ugyanakkor azt hangsúlyozta: a végén fog kiderülni, hogy „két egymástól nagyon különböző párt megállapodhat-e egy közös kormányzati programban”.