Fotó: Roszatom
Hirdetés

Korábban az illetékes hatóság, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) adott engedélyt az úszó atomerőmű villamos berendezéseinek üzemeltetésére, valamint a villamosenergia-hálózatra való csatlakozásra. A hálózatra csatlakozást megelőzte a szárazföldi létesítmények építésének befejezése, amelyek biztosították az összeköttetést az úszó atomerőmű és a régió nagyfeszültségű hálózata között, valamint a szakemberek elvégezték az egyes rendszerek széles körű tesztelését és ellenőrzését is. 

A beüzemelés pillanata

A globális nukleáris ipar e jelentős eseményét kommentálva Andrej Petrov, a Roszenergoatom konszern főigazgatója a következőket mondta:

–  Ma történelmi esemény történt, hiszen az úszó atomerőmű először csatlakozott a villamosenergia-hálózathoz. Az idei év fő feladata teljesült, 2020-ban a kereskedelmi üzembe helyezés befejezése a feladat.

Az erőművet a Roszatomhoz tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett 2 darab KLT-40C típusú reaktor működteti, amely összességében 70 MW villamos és 300 MW hőteljesítményt biztosít. Emellett ez a típusú úszó atomerőművi blokk napi 330 ezer köbméter tengervíz sótalanítására is alkalmas. Az orosz atomtudósok és hajóépítők által tervezett atomerőművet egy 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna vízkiszorítású hajótestre építették.

Az úszó atomerőműről bővebben itt olvashat.

a szerző energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök, Urántoll-díjas, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője